Свет

Израелска освета: Забрана шпанском конзулату да пружа услуге Палестинцима; Мадрид: Одговорићемо

Шеф израелске дипломатије Израел Кац реаговао је на подршку заменика премијера Шпаније Јоланде Дијаз палестинској држави
Израелска освета: Забрана шпанском конзулату да пружа услуге Палестинцима; Мадрид: Одговорићемо© Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

Израелски министар спољних послова Израел Кац забранио је шпанском конзулату у Јерусалиму да пружа услуге Палестинцима након изјаве заменика премијера Шпаније Јоланде Дијаз, која је изразила подршку палестинској држави користећи антисемитски израз "Палестина ће бити слободна од реке до мора".

"Као одговор на шпанско признање палестинске државе и антисемитски позив потпредседника шпанске владе не само да призна државу Палестину, већ и да буде 'слободна од реке до мора', одлучио сам да одвојим везу између шпанског представништва у Израелу и Палестинаца и забраним шпанском конзулату у Јерусалиму да пружа услуге Палестинцима са Западне обале", написао је Кац на Иксу.

Кац се обратио и потпредседници владе Шпаније, поручивши да "ако та неупућена, мржњом испуњена особа Јоланда Дијаз жели да схвати шта је заправо радикални ислам, требало би да проучи 700 година исламске владавине у Ал Андалусу, где се налази данашња Шпанија".

Министар спољних послова Шпаније Хосе Мануел Албарез реаговао је на овакав Кацов потез, поручивши да ће шпанска влада пружити "одговарајући одговор" на одлуку израелских власти да забрани конзулату краљевине у Јерусалиму да пружа услуге Палестинцима са Западне обале. 

"Постоји много начина за протестовање и много начина да се то уради: од вербалне ноте до опозива амбасадора на консултације", казао је шеф шпанске дипломатије и додао да ће "пажљиво анализирати одлуку Израела и дати одговарајући одговор".

Заменица шпанског премијера Јоланда Дијаз објавила је у четвртак на друштвеним мрежама снимак у којем је изјавила да ће Палестина бити слободна "од реке до мора".

Дијаз је наиме лидер левичарске партије "Сумар", која је део коалиционе владе Шпаније коју предводи социјалиста Педро Санчез, чији су представници више пута критиковали акције Израела у Појасу Газе.

image