Свет

Ердоган: Неопходне хитне промене у светском поретку

Дошло је до повећања неизвесности, а нестабилност и хаос су постали доминантне карактеристике света, сматра турски председник
Ердоган: Неопходне хитне промене у светском пореткуGetty © Arif Hudaverdi Yaman/Anadolu

Ситуација у Украјини и Гази је указала на неопходност промена у међународној систему безбедности, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, преносе РИА Новости.

"Међународни систем безбедности је изгубио равнотежу, дошло је до повећања неизвесности, а нестабилност и хаос су постали доминантне карактеристике света", изјавио је он у Истанбулу.

Према његовим речима, док свет још није ни имао времена да отклони негативне ефекте пандемије, почео је руско-украјински сукоб, а на све то је дошла и криза у Појасу Газе.

"Газа је показала немоћ светског поретка. Још једном је откривена неправедна и искривљена природа структура одговорних за одржавање реда у свету. Тренутно, не постоје институционални механизми у свету који би служили за заштиту потлачених. Турска већ дуго скреће пажњу на ову ситуацију и на потребу за хитним променама у овом систему", рекао је Ердоган.

Турски председник је претходно изјавио да су УН постале неефикасна организација и да Савет безбедности није у стању да оствари било какве резултате, па би, према његовом мишљењу, требало променити механизам сталног чланства и вета у овом телу.

image