Свет

"Од реке до мора, Палестина ће бити слободна": Божије обећање које би се могло испунити?

Фраза "од реке до мора" последњих месеци постала је слоган бројних пропалестинских протеста који се одржавају широм света
"Од реке до мора, Палестина ће бити слободна": Божије обећање које би се могло испунити?www.globallookpress.com © Ahmed Deeb/ZUMAPRESS.com

Фраза "од реке до мора" је више пута коришћена у контексту израелско-палестинског сукоба, а односи се на регион између реке Јордан и Средоземног мора који обухвата територије Израела, Западне обале и Појаса Газе, а његово значење зависи од тога ко то каже и слушаоца.

Пуна верзија гласи "Од реке до мора, Палестина ће бити слободна" и последњих месеци постала је слоган бројних пропалестинских протеста који се одржавају широм света.

С друге стране, ирански врховни вођа Али Хамнеј, говорио је у среду о формирању државе Палестине "од реке до мора" као о "божјем обећању" које би се могло испунити.

"Академске студије показују да фраза 'од реке до мора' датира из праскозорја палестинског националног покрета раних 1960-их, односно више од четврт века пре успона Исламског покрета отпора (Хамас)", објашњава "Ал Џазира".

Како наводе, фраза је стекла популарност унутар Палестинске ослободилачке организације као позив на повратак на границе Палестине под британском контролом, где су живели и Јевреји и Арапи, пре успостављања Израела као јеврејске државе 1948. године.

Истовремено, медији помињу да је првобитни програм партије Ликуд – израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, издат 1977. године, укључивао фразу која је гласила да "између мора и Јордана неће бити ништа осим израелског суверенитета", у односу на недостатак било каквих права за Палестинце у свим земљама историјске Палестине.

С друге стране, радикални палестински покрет Хамас је 2012. године користио тај слоган у својој кампањи да поврати спорне земље.

"Палестина је наша од реке до мора и од југа до севера", рекао је тада бивши вођа групе Калед Машал, напоменувши да неће бити концесије "ни на један центиметар земљишта".

Са своје стране, многи Јевреји у овом изразу доживљавају "искорењивање Израела и, заправо, свих Јевреја", преноси АП.

image