Свет

Ердоган поручио: Израел ће платити за своје злочине и угњетавање Палестинаца

Турски председник је оценио да је успостављање независне државе Палестине кључ за регионални мир и успостављање трајног мира у региону у разговору са са шефом политичког бироа Хамаса Исмаилом Ханијеом у Истанбулу
Ердоган поручио: Израел ће платити за своје злочине и угњетавање Палестинаца© Tanjug/ Turkish Presidency via AP

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган састао се данас са шефом политичког бироа Хамаса Исмаилом Ханијеом у Истанбулу.

Након двоипочасновног разговора иза затворених врата Ердоган је саопштио да ће Турска наставити дипломатске напоре да скрене пажњу међународне заједнице на угњетавање Палестинаца и поручио да ће Израел платити за своје злочине, саопштено је из Канцеларије турског председника, пренела је телевизија НТВ Хабер.

"Захтеви за прекидом ватре у Гази до сада нису дали никакве резултате. Турска наставља своје дипломатске напоре и у свакој прилици указиваће на потребу за окончањем бруталности и хитним трајним прекидом ватре. Израел ће једног дана платити цену за угњетавање Палестинаца", поручио је председник Турске.

Он је оценио да је успостављање независне државе Палестине кључ за регионални мир и успостављање трајног мира у региону. Ердоган је потврдио наставак помоћи Гази и навео да је спроведен низ санкција против Израела, укључујући ограничење трговине.

Напоменуо је да је Турска у тај регион до данас отпремила више од 45 хиљада тона хуманитарне помоћи.

Коментаришући тензије између Израела и Ирана, Ердоган је истакао важност предузимања напора да се поново скрене пажња на Газу како би се спречило да се, како је навео, атмосфера на Западу која доводи у питање израелске нападе "распрши".

"Најснажнији одговор Израелу и пут до победе је кроз јединство и интегритет", рекао је Ердоган и додао да Израел обмањује међународно јавно мњење и да на то треба стално указивати, као и на "праведност палестинске ствари".

Он је изразио саучешће Ханијеу због смрти његова три сина и унука, који су недавно страдали у израелском нападу.

"Срам те било, Ердогане!"

Израелски министар спољних послова Израел Кац оценио је да данашњи састанак Ердогана и Ханије срамота за турског лидера.

"Муслиманска браћа - силовања, убиства, скрнављење лешева и спаљивање беба. Ердогане, срам те било!", написао је Кац на Иксу.

image
VV inauguration
banner