Свет

Чланице НАТО-а желе да направе "зид дронова" дуж границе са Русијом

Детаљи о начину на који ће "зид дронова" функционисати нису објављени, а литванска министарка унутрашњих послова је рекла да свака земља треба да уради свој "домаћи задатак"
Чланице НАТО-а желе да направе "зид дронова" дуж границе са Русијом© Tanjug/Axel Heimken/dpa via AP

Шест земаља НАТО-а планира да направи "зид дронова", како би ојачале своје границе са Русијом након низа наводних провокација, пише британски "Фајненшел тајмс".

Министри из Финске, Норвешке, Пољске и три балтичке државе током викенда су изјавили да су разговарали о стварању "координисаног система беспилотних летелица" дуж њихових граница са Русијом, како би се спречило "кријумчарење и даље провокације" и ојачала одбрана.

"Ово је потпуно нова ствар – зид дронова који се протеже од Норвешке до Пољске, а циљ је коришћење беспилотних летелица и других технологија за заштиту наших граница против провокација непријатељских земаља и за спречавање кријумчарења", рекла је министарка унутрашњих послова Литваније Агне Билотајте.

Мари Рантанен, министар унутрашњих послова Финске, рекао је јавном емитеру Иле да ће се план зида за беспилотне летелице "побољшати временом" и да би могао да помогне у одбрани границе те нордијске земље са Русијом дуге 1.340 километара.

Детаљи о начину на који ће "зид дронова" функционисати нису објављени, а Билотајтеова је рекла да свака земља треба да уради свој "домаћи задатак" и предложила да би се могли користити и фондови ЕУ.

Конфликт у Украјини показао је важност дронова, при чему их обе стране користе у борбама. Неколико земаља НАТО-а одговорило је јачањем својих јединица за борбу против беспилотних летелица.

image