Свет

Америчка делегација на Тајвану: Даћемо вам ново оружје, не старо као Украјини

Посета чланова Представничког дома организована је само неколико дана након што је Кина завршила највећу војну вежбу око острва у последњих годину дана
Америчка делегација на Тајвану: Даћемо вам ново оружје, не старо као Украјини© Tanjug/Taiwan Presidential Office via AP

Тајвански лидер Лаи Чинг-те састао са америчким законодавцима неколико дана након што је Кина завршила своју највећу војну вежбу око острва у последњих годину дана.

Посету двостраначке делегације из САД, тајвански министар спољних послова Лин Чиа Лунг оценио је као "важан гест солидарности који показује да Америка чврсто стоји уз демократски Тајван".

Амерички посланици изразили су подршку одбрани Тајвана на њиховом путу ка "самоуправној демократији", а председник Комитета за спољне послове Представничког дома Мајкл Мекол навео је да је неопходно "обезбедити одвраћање".

Са гостима из Америке срео се, према писању "Блумберга", и тајвански председник Лаи Чинг-те који је навео да ће Тајван наставити да продубљује сарадњу са САД. Он је такође цитирао појам "мир кроз снагу" бившег америчког председника Роналда Регана и обећао да ће ојачати националну одбрану.

Мекол је рекао и да је водио "веома директне разговоре" са Лаијем о претњи са којом се Тајван суочава из Кине.

"Кључ је осигурати да острво има оружје неопходно за одвраћање", рекао је, додајући да је извршио притисак на произвођаче из војне индустрије и Бајденову администрацију да што пре испоруче заостало оружје које је Тајван купио.

Ипак, како је додао, Тајван ће, за разлику од Украјине, снабдевати новим, а не старим оружјем.

"За разлику од Украјине, где је рат претежно копнени, у случају Тајвана биле би то пре свега поморске битке, па ће, за разлику од Украјине, добити нове системе наоружања, а не старе", рекао је Мекол, додајући да ће неки испоручени системи садржати најновије америчке технологије.

Пекинг је последњих дана изразио незадовољство новом владом Тајпеја, оптужујући Лаија да тражи независност и дестабилизује регион.

image