Свет

Бициклом на Русију? Балтичке земље би слале трупе у Украјину

Јастребови с истока Европе осуђују "лабаву" немачку политику и радо би заоштрили ситуацију
Бициклом на Русију? Балтичке земље би слале трупе у Украјину© Sean Gallup/Getty Images

Посланици балтичких земаља не искључују могућност распоређивања трупа из својих нација у Украјину, у случају да се ситуација на бојном пољу погорша за украјинске снаге, преноси "Шпигл".

Немачки медиј наводи да су прошле недеље, на маргинама конференције о спољној и безбедносној политици у главном граду Естоније Талину, представници балтичких земаља упозорили Берлин да немачка политика избегавања ескалације са Русијом, коју они виде као "лабаву", може да доведе до озбиљних последица.

Ако Руси остваре стратешки продор у источној Украјини "јер Запад само половично помаже Кијеву", ситуација би могла драматично да се погорша – сматрају балтички посланици, а преноси "Шпигл".

"У таквом случају, балтичке земље и Пољска не би чекале да руске трупе марширају ка њиховим границама, упозорили су балтички политичари, односно они би сами послали трупе у Украјину", наводи "Шпигл".

Немачки медиј указује да би таква одлука значила да ће "НАТО постати део рата" и да се "управо тога плаше канцелар немачки Олаф Шолц и амерички председник Џозеф Бајден који настоје да ограниче сукоб, али ризикују да им ситуација измакне контроли".

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је пре неколико дана поновио да Алијанса нема намеру да распоређује своје трупе на украјинској територији. Исто тако, он је одбацио предлог да се земљама источне Европе, које су чланице блока, омогући да користе своје противваздушне системе за обарање руских ракета и дронова усмерених на Украјину.

"Нећемо бити страна у сукобу", нагласио је он.

image