Свет

Калас би послала војску у Украјину: Све је на столу да се помогне Кијеву

Макронове речи изазвале су реакцију и других западних лидера који су пожурили да инсистирају на томе да њихове трупе неће бити распоређене у Украјини
Калас би послала војску у Украјину: Све је на столу да се помогне Кијеву© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Естонска премијерка Каја Калас изјавила је да западни лидери не смеју да искључе слање копнених трупа у Украјину, преноси "Политико".

Недавно је француски председник Емануел Макрон изазвао буру наговестивши да постоји могућност о слању НАТО војника у Украјину.

Макронове речи изазвале су реакцију и других западних лидера који су пожурили да инсистирају на томе да трупе неће бити распоређене.

Међутим, Калас каже да лидери на западу морају да разговарају о свим могућностима иза затворених врата, укључујући и то шта још може да се учини како би се помогло Кијеву.

"Мислим да су то и сигнали које шаљемо Русији да не искључујемо различите ствари", рекла је Калас за "Политико".

Док већина других земаља ЕУ искључује слање трупа у Украјину, укључујући и велике играче попут Немачке, Велике Британије и САД, министар спољних послова Литваније Габријелијус Ландсбергис рекао је да је захвалан на дебати коју је покренуо Макрон, додајући да "ништа не може да се изузме, те да ниједна опција не може да буде одбачена".

Москва је наравно реаговала на Макронове речи упозорењем да ће распоређивање западних трупа у Украјини неизбежно довести до сукоба Русије и НАТО-а.

Калас, која је раније важила за кандидата за генералног секретара НАТО-а, каже да и даље верује да би та функција требало да припадне лидеру који испуњава циљ Алијансе од 2 одсто БДП-а за одбрану.

С обзиром на то да је холандски премијер Марк Руте виђен за ту функцију, а уз то има и одобравање неколико кључних земаља, вероватно ће и постати шеф НАТО-а.

Калас је сагласна да Руте има позитивне квалитета, али је напоменула да би он био четврти генерални секретар из Холандије, док шеф НАТО-а никада није био из Естоније, па чак ни из неке друге балтичке земље.

"Поставља се питање да ли у НАТО-у постоје земље првог и другог реда", рекла је Калас и додала: "Јесмо ли једнаки или нисмо? Дакле, ова питања и даље остају".

Имајући у виду да се бивши председник САД Доналд Трамп приближава повратку у Белу кућу, многи западни лидери брину да ће морати сами да штите Кијев. Трамп одавно доводи у питање посвећеност Вашингтона Алијанси.

Калас је рекла да су Трампови ставови дали европским земљама још више разлога да повећају потрошњу за одбрану.

"Свака земља бира своје лидере, а ми морамо да радимо са лидерима које ове демократије саме бирају", рекла је она.

Друга функција на којој би могла да заврши Калас је кандидат на изборима за Европски парламент у јуну, за шта каже да увек вага своје изборе.

"Са једне стране заиста желим да помогнем либералима да постигну бољи резултат од многих партија широм Европе. Али наравно да бих била и овде у Естонији јер је много тога на дневном реду", каже Калас.

Напомиње да су критике на рачун Немачке у вези са подршком Кијеву неправедне.

"Ако погледате бројке о томе шта су све дале Украјини, мислим да није фер да Немачка буде одбачена, јер је урадила много", каже Калас.

Бранила је и наслеђе бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел упркос критикама да је Немачка превише зависила од руских енергената током њеног мандата.

"Она је сјајан лидер. Нисам сагласна нужно са свим са њеном политиком, али то не значи да није велики лидер", рекла је Калас.

image