Свет

Столтенберг тражи већу војну помоћ за Украјину: Спремите се за дуготрајан сукоб

Алијанса повећава своју активност на крајњем северу као одговор на "јачање присуства Русије у региону", истакао је први човек НАТО-а
Столтенберг тражи већу војну помоћ за Украјину: Спремите се за дуготрајан сукобGetty © Photo by Omar Havana / Getty Images

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је чланице савеза да се припреме за дуготрајан сукоб у Украјини и саопштио да ће Алијанса на предстојећем јулском самиту у Вашингтону формирати сталну структуру за организовање испорука оружја Украјини и њихово финансирање.

"Морамо да се припремимо за дуг рат. Зато на самиту у Вашингтону треба да донесемо одлуке о јачању улоге НАТО у бољој координацији вишегодишње подршке, војне обуке и дугорочног финансирања како бисмо све то могли да подржавамо дуже време", поручио је Столтенберг на седници Парламентарне скупштине НАТО-а, истичући да је планирано формирање посебне структуре у ту сврху.

НАТО ће настојати да избегне директан сукоб с Русијом око Украјине, то остаје главни задатак, изјавио је генерални секретар Северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг, а пренеле "РИА Новости".

"Имамо два главна задатка. Најпре то је пружање помоћи Украјини – оно што радимо, али морамо још више. Други задатак је да спречимо ескалацију сукоба, његово ширење на друге територије ван граница Украјина и његову трансформацију у потпуни рат НАТО-а с Русијом у Европи. НАТО неће бити страна у сукобу у Украјини, неће бити НАТО снага на терену", истакао је први човек Алијансе у говору у Парламентарној скупштини западног војног пакта.

Међутим, како је додао, Алијанса повећава своју активност на крајњем северу као одговор на "јачање присуства Русије у региону".

"Видимо како Русија јача своје присуство на крајњем северу, поново отвара базе, изводи вежбе. Стога напредујемо у повећању активности у том региону", прецизирао је Столтенберг.

Осим тога, он је признао да у Алијанси "нема консензуса о времену уласка Украјине у НАТО", као и да се за то морају "створити политички услови".

"Земље НАТО-а су се сложиле да ће Украјина постати чланица алијансе, али не постоји консензус о времену које треба учинити да Украјина преживи, а када се створе политички услови, да Украјина одмах постане чланица НАТО-а", рекао је.

Такође, казао је и да Европска унија није ни близу испуњења обећања о слању милион граната у Кијев.

По његовим речима, земље НАТО-а испоручиле су Украјини 99 одсто свог наоружања, али то није довољно. 

"Сједињене Државе су шест месеци разговарале о пакету помоћи Украјини, Европска унија је обећала милион граната, али није могла ни да се приближи овом броју", рекао је генерални секретар, а пренео ТАСС.  

Столтенберг је позвао на повећање испоруке оружја Кијеву и повезао бројне поразе украјинских оружаних снага с недостатком западне војне помоћи. 

Тема НАТО самита у САД - јачање сарадње са Азијом

Столтенберг је навео да ће на самиту у Сједињеним Државама Алијанса разговарати о јачању сарадње са Азијом, пошто главна руска помоћ наводно долази из тог региона.

"Јачање сарадње са глобалним партнерима, посебно са земљама Индо-пацифичког региона (Аустралија, Нови Зеланд, Јапан и Јужна Кореја), биће једна од три главне теме на дневном реду самита у Вашингтону, уз Украјину и јачање колективне одбране и одвраћања", указао је.

Према његовим речима, то одражава чињеницу да безбедност није регионално питање, већ да је она глобалне природе.

"НАТО ће остати регионални савез између Северне Америке и Европе, али с обзиром на сукоб у Украјини, оно што се дешава у Азији важно је за Европу, и обрнуто, оно што се дешава у Европи важно је за Азију", навео је Столтенберг и додао да "видимо, на пример, ко подржава Русију".

Како је навео, "најважнији савезници и добављачи Русије" су наводно азијске земље, напоменувши да "Кина подржава војну економију Русије" и да наводно "испоручује опрему двоструке намене".

"Кина је главни трговински партнер Русије. Други добављач је Иран, а затим Северна Кореја", оценио је генерални секретар Алијансе.

image