Свет

Столтенбергу остаје нада: Није сувише касно да Украјина победи

Украјина трпи поразе на бојном пољу зато што савезници нису били у стању да одрже своја обећања о помоћи, приметио је генерални секретар НАТО
Столтенбергу остаје нада: Није сувише касно да Украјина победи© Alastair Grant - Pool/Getty Images

"Није сувише касно да Украјина победи у рату против Русије под условом да Запад одржи своје обећање и упути јој више оружја", рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг приликом предаје награда о трансатлантским везама у Берлину.

"Последњих месеци савезници НАТО-а нису пружали подршку, коју су обећали", приметио је он, преноси АФП. 

Додао је да је сада њихова одговорност да претворе преузете обавезе у стварну испоруку оружја и муниције и то брзо.

"Није сувише касно да Украјина победи јер је јача подршка на путу", рекао је генерални секретар Алијансе.

Прошлог петка украјински председник Владимир Зеленски позвао је НАТО да што брже испоручи оружје Украјини која, како је рекао,  не може више да чека због руског притиска.

Украјина трпи поразе на бојном пољу зато што савезници нису били у стању да одрже своја обећања о помоћи док је предлог закона о повећању америчке помоћи био месецима блокиран у Конгресу због политичких свађа.

Столтенберг је поздравио то што је Конгрес САД одобрио велики план америчке војне помоћи Украјини од више од 60 милијарди долара, и обећања других земаља, међу којима су Велика Британија, Немачка и Холандија.

Генерални секретар НАТО је поред тога оптужио Кину да подржава руску ратну привреду тиме што дели савремену технологију која може бити употребљена за производњу ракета, тенкова и авиона.

"Кина тврди да хоће да одржи добре односе са Западом. Истовремено Пекинг наставља да потхрањује највећи оружани сукоб у Европи од Другог светског рата", рекао је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО био је у Берлину како би уручио награду Ерик Варбург, за особе које су посебно допринеле развоју трансатлантских односа.

image
VV inauguration
banner