Свет

Си није импресиониран унилатералном "мировном конференцијом" Зеленског: Ништа без Русије

У разговорима морају да учествују и Русија и Украјина, инсистира кинески лидер
Си није импресиониран унилатералном "мировном конференцијом" Зеленског: Ништа без Русије© Tanjug/Sarah Meyssonnier/Pool via AP

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је да ће подржати међународну мировну конференцију о Украјини само ако је прихвате и Москва и Кијев уз равноправно учешће свих страна.

На предстојеће преговоре, који би требало да се одрже у Швајцарској 15. и 16. јуна у летовалишту Бургеншток у близини Луцерна, позвано је више од 160 делегација из целог света, укључујући чланице Г7, Г20, БРИКС, ЕУ и друге, али не и дипломате Русије.

Си, који се у понедељак састао са француским председником Емануелом Макроном у Паризу, упозорио је да не треба блатити Кину због сукоба у Украјини, инсистирајући да Пекинг игра "позитивну улогу" у покушају да се пронађе мировно решење.

"Кина се противи коришћењу ове кризе да се одговорност стави на трећу земљу и укаља њен имиџ и подстакне нови Хладни рат", рекао је Си новинарима у Паризу.

Кина упорно позива на мировне преговоре и у фебруару 2023. изнела је мировни план од 12 тачака. Иницијатива, коју је поздравила Москва, укључује позив на прекид непријатељства, наставак мировних преговора, напуштање "хладноратовског менталитета" и поштовање суверенитета свих земаља.

"Историја је показала да се сукоби могу решити само преговорима", нагласио је кинески лидер у понедељак, истичући да треба да постоји равноправно учешће свих страна и поштена расправа о свим мировним плановима.

Швајцарско министарство спољних послова је недавно саопштило да је Берн "убеђен" да је мировни процес без Русије "незамислив", али Москва није позвана "у овој фази".

Москва је раније назвала предложену конференцију "бесмисленом" и рекла да неће учествовати, чак и ако буде позвана. Украјина је наговестила да ће Русија бити позвана само ако пристане на низ предуслова које је Москва означила као "апсурдне".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров назвао је предстојећи догађај "пародијом" и промовисањем председника Украјине Владимира Зеленског. Лавров је такође рекао да "мировни план" о коме ће се на самиту разговарати садржи "отворено илузорну и русофобичну суштину".

За разлику од предлога Пекинга да се окончају борбе, мировна формула Кијева у десет тачака – коју је Зеленски први пут представио у јесен 2022. – захтева потпуно и безусловно повлачење руских снага са свих територија које Украјина сматра својим, да Москва плати репарације, и успостављање трибунала за ратне злочине (Русије).

Русија је одбацила предлоге као "нереалне" и као знак неспремности Кијева да тражи дипломатско решење сукоба.

Москва је више пута говорила да је вољна да мирним путем реши украјински сукоб, али да неће прихватити споразум који игнорише њене националне интересе.

image