Свет

"Блумберг": Макрон и Шолц заједнички раде на јачању европске противваздушне одбране

Француски председник је поручио да су потребне "историјске одлуке" о одбрани ЕУ
"Блумберг": Макрон и Шолц заједнички раде на јачању европске противваздушне одбране© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Француска и Немачка представиће ове седмице план ближе сарадње на јачању европске противваздушне одбране, пише "Блумберг" позивајући се на изворе упознате са разговорима двојице лидера.

Иницијатива је једна од неколико области о којима ће немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон разговарати током тродневне државне посете француског званичника, наводе извори.

Опције укључују додавање још једног европског система противваздушне одбране како би се допунила краткорочнија Иницијатива за небески штит (ЕССИ) коју води Немачка, пише "Блумберг" позивајући се на изворе.

ЕССИ укључује израелске ракете "ероу 3" и америчке "патриоте", као и систем ИРИС-Т немачке производње, а подржава га 21 земља. Француска је са Италијом развила систем познат као САМП-Т или Мамба.

Друга могућност би била придруживање сличном пројекту који су овог месеца предложиле Грчка и Пољска, а који има подршку председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен. Француска би такође могла да нагласи улогу њеног нуклеарног одвраћања у Европи, наводе извори.

Иако се још увек разговара о тачним детаљима сарадње, извори из обе земље истичу важност да Европа покаже своју снагу и посвећеност одбрани пре него што се савезници из НАТО-а састану у Вашингтону у јулу. Француска се до сада уздржавала од подршке ЕССИ, тврдећи да би решење које је направила ЕУ било боље.

Сукоб у Украјини подстакао је Европску унију да разговара о начинима побољшања заједничке одбране, док се истовремено бори да обезбеди додатне војне залихе, укључујући противваздушну одбрану, Кијеву.

Макрон је у прошломесечном говору рекао да Европа више не може једноставно да се ослања на амерички безбедносни кишобран и да јој је потребна сопствена кредибилна одбрамбена стратегија да би преживела.

Говорећи на конференцији за новинаре у Берлину француски председник је рекао да Француска и Немачка морају да донесу "историјске одлуке".

Макрон је рекао да је уверен да ће његова посета резултирати "истинском амбицијом за одбрану Украјине, одбрану и безбедност наше Европе и изградњу заједничког оквира одбране и безбедности, као и заједничку визију за европски раст, иновације и конкурентност која ће омогућити да се суочимо са изазовима вештачке интелигенције и климатске транзиције".

image