Свет

"Политико": Француски "нуклеарни кишобран" неће заштитити Европу

Стари континент неће моћи да се заштити без САД, каже оксфордски професор
"Политико": Француски "нуклеарни кишобран" неће заштитити ЕвропуGetty © Kjerstin Gjengedal

Француски "нуклеарни кишобран" неће моћи да заштити Европу ако Русија буде принуђена да изврши нуклеарни удар на њу, пише за "Политико" Дерик Вајат, професор права на Универзитету Оксфорд.

Према његовим речима, председник Емануел Макрон греши мислећи да француски "нуклеарни кишобран" може да заштити Европу. Иако је већи од британског, Вајат подсећа да за разлику од Лондона, Париз никада није обећао своје нуклеарно оружје у одбрану НАТО.

Са друге стране, мало је вероватно да би Британија покренула нуклеарни напад на руске градове ако би Москва прво напала неку чланицу НАТО-а, а не само Острво, додаје Вајат.

"Без САД, Европа једноставно не би имала одговарајући одговор на руску употребу тактичког нуклеарног оружја. Иако Француска има већи нуклеарни арсенал од Велике Британије, то би био главни фактор који би могао да је спречити да покрене нуклеарни напад на Русију у одбрану својих савезника", пише он.

Француска никада није "доделила" своје нуклеарно оружје НАТО-у. Француско нуклеарно оружје је ту да брани само Француску, пише Вајат и додаје да ни сама Русија не верује "да би Француска напала њене градове или војне базе на Балтику као одговор на руске ударе".

"Нуклеарни кишобрани" Француске и Велике Британије су заправо довољни, али истина је да су довољно широки само да покрију Француску и Велику Британију, закључио је професор.

Француски председник рекао је раније да је Европској унији потребна заједничка одбрамбена стратегија, чији је кључни елемент француско нуклеарно оружје.

Према његовим речима, то ће омогућити да се изграде безбедносне гаранције које се очекују у Европи, као и "суседски односи са Русијом". Макронове изјаве критиковале су све политичке странке.

Макрон је раније изнео идеју о "заједничком нуклеарном кишобрану" за ЕУ. Он је навео да Париз има одговорност да брани ЕУ, истичући да интереси Француске имају европску димензију, што Паризу даје посебну одговорност која посебно утиче на способности Француске за одвраћање.

Подсећања ради, сценарији према којима би Русија теоретски могла да употреби нуклеарно оружје наведени су у руској војној доктрини и то је могуће у случају агресије на Русију или њених савезника употребом оружја за масовно уништење или агресије употребом конвенционалног оружја, када је угрожено постојање саме државе.

image