Свет

Сијарто: Будимпешта неће подржати 14. пакет ЕУ санкција Русији

Нови пакет санкција је потпуно супротан економским интересима Мађарске и свакако би угрозио сигурност њеног снабдевања енергијом, поручио је шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Будимпешта неће подржати 14. пакет ЕУ санкција Русијиwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Мађарска неће подржати 14. пакет антируских санкција, јер је у супротности са интересима државе у енергетском сектору, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

"У свом садашњем облику, пакет санкција је потпуно супротан економским интересима Мађарске и свакако би угрозио сигурност њеног снабдевања енергијом. Према томе, мађарска влада неће прихватити овај пакет санкција у овом облику", поручио је Сијарто.

Како је додао, на данашњем састанку Савета министара спољних послова земаља ЕУ "позитивно је оцењена" дозвола Кијеву да испаљује западно оружје дубоко у Руску Федерацију, као и могућност да НАТО земље затворе небо над Украјином, што представља претњу од светског рата.

"С поносом и надахнућем су говорили о предлогу да се Украјини омогући да користи оружје које испоручују западне земље против руских циљева", указао је Сијарто и додао да су неки то чак и "хистерично захтевали".

Наиме, земље Г7 су се раније сложиле да наставе са увођењем санкција руским изворима прихода, укључујући енергетски сектор и рударска постројења.

Украјински војни обвезници масовно беже из земље

Сијарто је додао да украјински војни обвезници беже из земље, не желећи да иду на фронт у сигурну смрт.

"Видимо како Украјинци желе да побегну из Украјине, да не желе да оду на фронт и да се суоче са сигурном смрћу", нагласио је Сијарто .

Према његовим речима, сада није у питању недостатак наоружања које Запад испоручује Кијеву, већ недостатак украјинског војног особља које би могло да користи ово оружје.

Претходно је заменик мађарског премијера Жолт Шемијен рекао да Мађарска неће изручити Украјини своје држављане који су обвезници војног рока и да неће дозволити да буду послати у смрт.

image