Економија

Скупља дара него мера? ЕУ процењује последице санкционисања руског течног гаса

Европске земље брине да ће забрана руског ЛНГ више утицати на европску, него на руску економију
Скупља дара него мера? ЕУ процењује последице санкционисања руског течног гасаGetty © Leestat

Земљама ЕУ биће потребне недеље да договоре нови сет санкција Русији, нарочито јер ова тура први пут укључује и ограничавање увоза руског течног гаса (ЛНГ), кажу ЕУ дипломате.

Земље, укључујући Белгију, Немачку и Француску, затражиле су од Европске комисије процену да ли ће забрана претовара ЛНГ-а у европским лукама више погодити руску или европску економију, рекли су неименовани званичници Ројтерсу.

Дипломате кажу да журе да "испеглају" 14. пакет пре него што Мађарска, која одржава пријатељске везе са Русијом, преузме председавање ЕУ у јулу.

Пакет санкција мора да буде једногласно усвојен, а како време пролази ЕУ понестаје начина да смањи руске приходе и истовремено не пуца себи у ногу.

"Били смо заиста изненађени отпорношћу руске економије, али је она ипак погођена...Русија се претвара у неку врсту ратне економије", рекао је један дипломата.

Кремљ је упозорио да ће се ЕУ санкционисање њихових ЛНГ операција обити о главу европској привреди.

Брисел такође разматра и одвојени пакет санкција Белорусији у покушају да "затвори рупу" у санкцијама Москви, будући да бројна европска роба стиже до Русије преко Минска.

Дипломате за сада не могу да се договоре око такозваног "празног анекса" који би дозволио привремени извоз белоруског ђубрива у треће земље ако цене скоче као 2022.

image