Свет

Макрон опет провоцира: Жели мир, али само под украјинским условима

Макрон је признао да Европска унија "неће променити своју географију", а да ће Русија остати њен сусед у данима који следе
Макрон опет провоцира: Жели мир, али само под украјинским условима© AP Photo/Markus Schreiber/Pool/Tanjug

Француски председник Емануел Макрон констатовао је да ЕУ није у рату са Русијом, већ да жели "мир који Украјина изабере".

"Ми нисмо у рату са Русијом и руским народом, али желимо мир, мир који ће Украјина изабрати под сопственим условима", рекао је Макрон током говора пред младима у Дрездену у преносу који је уживо преношен на званичном налогу Јелисејске палате на друштвеној мрежи Икс.

Француски шеф државе је поновио да сукоб у Украјини обликује "будућност и безбедност ЕУ".

Истовремено, Макрон је признао да Европска унија "неће променити своју географију", а да ће Русија остати њен сусед "сутра и прекосутра".

С тим у вези, ЕУ треба да води рачуна о заједничком концепту безбедности, који је раније "делегирала својим савезницима", сматра француски лидер.

"Морамо да водимо рачуна о сопственој безбедности, да разумемо одакле ће доћи претња. Морамо да изградимо нови концепт заједничке безбедности, да одредимо које могућности имамо и који заједнички пројекти су нам потребни", рекао је он, преноси Риа новости.

Макрон је раније помињао да би западне војне трупе могле да ратују у Украјини, међутим, сада је очигледно "променио плочу".

Макрон се налази у тродневној званичној посети Немачкој, а у уторак је у плану да се састане са немачким канцеларом Олафом Шолцом у оквиру француско-немачког савета министара.

Руски председник Владимир Путин је у интервјуу америчком новинару Такеру Карлсону детаљно објаснио да Москва неће напасти земље НАТО-а.

Путин је приметио да западни политичари редовно застрашују своје становништво замишљеном руском претњом како би скренули пажњу са унутрашњих проблема, али да "паметни људи савршено разумеју да је то лаж".

Руски председник је нагласио да су западне земље почеле да схватају да је стратешки пораз РФ у сукобу са Украјином немогућ, па да би требало да размисле о својим следећим корацима. Истакао је да је Руска Федерација спремна за дијалог.

Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решење, директно укључујући земље НАТО-а у сукоб и да се "играју ватром" и да пумпање оружјем не доприноси преговорима.

Москва је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али је Кијев негодовао. Запад са друге стране игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог. 

image