Свет

Макрон: Није искључено да ће Запад слати трупе у Украјину, али...

Француски лидер тврди да је пораз Русије неопходан да би се осигурала "колективна безбедност Европе", те да ће учинити све да РФ не победи у Украјини
Макрон: Није искључено да ће Запад слати трупе у Украјину, али...© Tanjug/Gonzalo Fuentes/Pool via AP

Иако није постигнут консензус о слању војника европских земаља на фронт у Украјини, ништа не треба искључити, изјавио је председник Француске Емануел Макрон, по завршетку самита европских лидера у Паризу, те додао ће савезници Украјине створити коалицију за испоруку ракета средњег и дугог домета Кијеву.

Тврдећи да је пораз Русије неопходан да би се осигурала "колективна безбедност Европе", Макрон је рекао да је састанак 25 европских лидера у француској престоници нагласио јаку посвећеност Запада да помогне Украјини, преноси "Фајненшел тајмс".

"Нема консензуса о слању трупа у овом тренутку. Ништа не треба искључити. Учинићемо све како Русија не би победила", рекао је Макрон на конференцији за новинаре, али и истакао да је одлучено да се "створи коалиција за дубоке ударе, а самим тим и за ракете и бомбе средњег и дугог домета".

Француска и Велика Британија су прошле године донирале велики број крстарећих пројектила "сторм шедоу" и "скалп" а сличне коалиције су већ успостављене за артиљерију, противваздушну одбрану и поморски рат.

Француски премијер Габријел Атал, након изјаве Макрона, такође није искључио слање војног особља у Украјину и додао да Париз "неће моћи да се помири" са победом Руске Федерације. 

"Ништа се не може искључити у рату који се води на вратима Европске уније", казао је Атал за радио "РТЛ", одговарајући на питање да ли би француске трупе могле да буду послате у Украјину, напоменувши да Француска неће моћи да се "помири са изгледима да ће у неком тренутку Русија моћи да победи".

Да поједине земље Европске уније и НАТО-а размишљају да пошаљу своје војнике у Украјину потврдио је и премијер Словачке Роберт Фицо уочи састанка у Паризу, оцењујући да се Запад креће ка доношењу најгоре могуће одлуке у вези са ситуацијом у тој земљи.

На сусрету у Јелисејској палати председник Француске је уједно позвао европске земље да производе више муниције и најавио да ће Париз одустати од противљења куповини хитних артиљеријских залиха за потребе Кијева изван ЕУ, на чему су инсистирали од почетка сукоба у Украјини, односно да ће се придружити чешкој иницијативи о куповини муниције за Украјину.

"У наредних 10 дана ставићемо све опције на сто јер смо прегледали многе европске и неевропске земље које имају муницију", додао је Макрон.

Француски лидер је рекао и да ће европске државе увести додатне санкције оним земљама које помажу Русији да заобиђе рестриктивне мере које су јој уведене.

Из Јелисејске палате је саопштено да је циљ скупа европских лидера био да председнику Русије Владимиру Путину буде послата "порука да је Европа одлучна да помогне Украјини и супротстави се 'наративу Кремља' да Русија мора да добије рат, који је ушао у трећу годину".

image