Свет

Позиционирање Аргентине: Милеи кренуо да се "удвара" директорима америчких технолошких компанија

Аналитичари се питају да ли ће од дружења са џет сетом профитирати председник или Аргентина
Позиционирање Аргентине: Милеи кренуо да се "удвара" директорима америчких технолошких компанијаGetty © Handout / Handout

Аргентински председник Хавијер Милеи састаће се ове недеље у Калифорнији са директорима технолошких компанија, укључујући Тима Кука и Сема Алтмана, у покушају да привуче пажњу на своје економске реформе.

Милеи ће се током тродневног боравка у Сан Франциску, састати са пословним лидерима, укључујући извршне директоре "Епла" и "ОпенАИ", извршног директора "Гугла" Сундара Пичаија и шефа "Мете" Марка Закерберга, саопштила је канцеларија председника.

Његов портпарол је рекао да је путовање осмишљено да би се Аргентина још једном позиционирала у свету. Технолошки сектор ове латиноамеричке земље један је од највећих у региону.

Од преузимања дужности у децембру, Милеи је много путовао, удварајући се глобалној јавности кроз пријатељства са личностима као што је извршни директор "Тесле" Илон Маск, кога је упознао у његовој фабрици у Остину, и држећи ватрене говоре којима је бранио своја "анархо-капиталистичка" уверења када је реч о слободном тржишту, пише "Фајненшел тајмс".

Његов пут у Калифорнију долази у тренутку када је ситуација код куће "турбулентна". У понедељак је канцеларија председника објавила оставку шефа кабинета Николаса Посеа, једног од његових најближих саветника.

За многе Аргентинце, од којих отприлике половина одобрава владу Хавијера Милеиа, његов глобални профил је "новина", каже Кристијан Бутије, директор агенције за испитивање јавног мњења "СиБи консултора".

"Нисмо навикли да аргентински председници буду међународно познати; за младе гласаче фотографије са Илоном Маском имају одређену привлачност", рекао је он. "Али питање је: да ли ће та слава користити Аргентини, или ће користити само Милеију?", додао је.

Аналитичари кажу да ће међународне компаније вероватно одустати од улагања у Аргентину, која трпи најгору економску кризу у последње две деценије. Годишња инфлација је у априлу износила 289 одсто, а економска активност је у марту пала за 8,4 одсто у поређењу са годином раније.

Милеи је смањио државну потрошњу како би смањио инфлацију. Али тек треба да обезбеди дугорочну реформу у Конгресу, где контролише мање од 15 одсто места.

"Године и године нестабилне инвестиционе климе су тешко нарушиле међународну репутацију Аргентине", рекла је Кезија Мекиг, генерални директор компаније "Мекларти асошијејтс" која саветује мултинационалне компаније које послују у Аргентини. "То се не мења за шест месеци", истакла је она.

"У неким секторима влада велико узбуђење, али компаније још нису спремне да повуку потез", додала је она.

image