Свет

ЕУ министрима излази пара на уши због Мађарске: Будимпешта опет блокирала помоћ Кијеву

Велики број резолуција ЕУ о Украјини блокира Мађарска, пожалио се министар спољних послова Литваније
ЕУ министрима излази пара на уши због Мађарске: Будимпешта опет блокирала помоћ КијевуGetty © 3DSculptor

Одбијање Мађарске да пристане на слање војне помоћи Украјини у вредности од милијарду евра изазвало је бес у ЕУ.

"Морам да се смирим када говорим о овом питању, јер сада постаје заиста смешно", рекао је високи дипломата ЕУ о сукобу са Мађарском. "Оно што се дешава је нечувено", каже он.

Дипломате су се надале да ће имати спреман нови пакет од 6,6 милијарди евра уочи састанака министара спољних послова и одбране у Бриселу ове недеље. Договор је укључивао 860 милиона евра за набавку оружја, наводи "Политико" и додаје да се "то није догодило због отпора Будимпеште".

И то није први пут, жали се бриселски портал. Будимпешта је блокирала делимичне накнаде за оружје послато Украјини у оквиру ванбуџетског Европског мировног фонда (ЕПФ) скоро годину дана. Заостатак сада износи 9 милијарди евра, у односу на 8,3 милијарде евра у марту, рекао је новинарима прошле недеље високи званичник ЕУ.

Пре неколико недеља је постојао политички договор да се омогући стварање фонда за помоћ Украјини од 5 милијарди евра у оквиру ЕПФ-а, али последњих дана Мађарска поново тражи разлоге да убије цео пакет.

Будимпешта је такође спора у давању одговора о коришћењу профита оствареног од милијарди замрзнутих руских средстава за куповину оружја за Украјину.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да Украјина дискриминише мађарске компаније и да Будимпешта не може да плати цену сукоба, тврде три дипломате упућене у дискусију.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, која се често сукобљава са Сијартом, рекла је да цела ЕУ плаћа цену за подршку Украјини, наводећи пример енергетике.

Престанак куповине руског природног гаса коштао је Немачку милијарде, док је Мађарска једна од ретких земаља ЕУ која наставља да купује руски гас.

После састанка, Сијарто је упозорио на "луду" идеју о увођењу обавезне војне обавезе широм Европе како би се појачале украјинске снаге, рекавши да Мађарска не жели да учествује у таквој шеми. "Даље руке од мађарске омладине!", рекао је.

Неке дипломате су забринуте да би мађарска блокада могла да се прошири на самит лидера ЕУ следећег месеца и да ће Будимпешта искористити помоћ Кијеву да натера Брисел да одблокира милијарде из фондова ЕУ које су замрзнуте због забринутости Уније око владавине закона у Мађарској.

Иако стрпљења више скоро да нема, ЕУ не може много тога да уради јер се одлуке о ЕПФ-у доносе консензусом, дајући Будимпешти право вета.

"Позвао бих Мађарску да деблокира ЕПФ", рекао је дански министар иностраних послова Ларс Локе Расмусен за "Политико". "Разговарали смо о томе не само месец дана, већ скоро годинама... Нема разлога да подржимо овај вето", сматра он.

Литвански министар иностраних послова Габријелиус Ландсбергис назвао је став Мађарске структурним проблемом за блок.

"Морамо да будемо транспарентни у погледу тога какав је став Мађарске тренутно и какав је био", рекао је он новинарима уочи састанка.

"Размотрили смо ово и очигледно је Мађарска блокирала око 41 одсто резолуција ЕУ о Украјини. ЕПФ је блокиран... Преговори о придруживању Украјине су таоци Мађарске", рекао је.

"Скоро све наше разговоре и потребна решења и одлуке ЕУ блокира само једна земља. Дакле, на ово морамо да почнемо да гледамо као на систематски приступ било каквим напорима ЕУ да има било какву значајну улогу у спољним пословима", закључио је министар.

image