Свет

Нови обрачун мађарског премијера и Брисела: Девет разлога зашто је Виктор Орбан трн у оку ЕУ

Велики део трзавица између Мађарске и остатка блока потиче од Орбановог пријатељства са руским лидером Владимиром Путином, што мађарски премијер не крије
Нови обрачун мађарског премијера и Брисела: Девет разлога зашто је Виктор Орбан трн у оку ЕУGetty © Jack Taylor / Stringer

Европски лидери припремају се за још једну конфронтацију са мађарским премијером Виктором Орбаном током разговора о пакету помоћи Украјини вредном 50 милиларди евра.

Пакет, који подржавају сви лидери ЕУ осим Орбана, само је последњи на дугој листи спорова између Европске уније и Мађарске, пише "Политико".

"Броманса" са Путином

Велики део трзавица између Мађарске и остатка блока потиче од Орбановог пријатељства са руским лидером Владимиром Путином, што мађарски премијер не крије.

У тренутку када је Украјина запела са својом дуго најављиваном контраофанзивом, Орбан је отпутовао у Пекинг – у инат ЕУ – где се састао са руским лидером.

Састанак је завршен руковањем Орбана и Путина пред камерама — јавним исказивањем пријатељства које је изазвало бес у Бриселу који је то доживео као подривање јединствене подршке блока Украјини.

Санкције Русији

Мађарска има дубоке економске везе са Москвом, посебно у енергетском сектору, стога није ни чудо што Мађарска одуговлачи на сваком кораку током преговора о санкцијама ЕУ.

Будимшешта је тако успела да издејствује да у најновији пакет санкција ЕУ не буде увучена нуклеарна енергија, а најавила је и да ће се противити убацивању алуминијума у казнене мере.

Чланство Шведске у НАТО

Осим што је препрека у ЕУ, Мађарска је такође једина чланица НАТО-а која није одобрила захтев Шведске за чланство у војној алијанси.

Орбан је недавно подржао чланство Шведске али је председник парламента Ласло Ковер упозорио да скупштина неће журити са гласањем и формалном ратификацијом чланства.

Израел

Мађарска је једна од земаља ЕУ која спречава увођење европских санкција против екстремистичких израелских насељеника, као што је забрана виза за забрану путовања у Европу, усред налета насиља на Западној обали после напада Хамаса 7. октобра.

Идеју о санкцијама првобитно је предложио у децембру високи дипломата ЕУ Жозеп Борел. Међутим, земље чланице су дубоко подељене по овој теми. Мађарска је, посебно, међу најчвршћим савезницима Израела у блоку – заједно са Аустријом и Чешком.

Интересантно је да су САД - највећи "пријатељ" Израела – у децембру увеле забрану издавања виза за израелске екстремисте.

Војна помоћ Украјини

Будимпешта не одустаје од свог става да се одлучно противи слању оружја Кијеву и једно време је успела да успори слање осме транше војне помоћи Украјини у вредности од 500 милиона евра. Како је прошле седмице сигнализирала да би можда била спремна да попусти, званичници се сада надају да ће пристати и на нову туру помоћи у вредности од 5 милијарди евра.

Медијске слободе

Мађарска је један од најжешћих критичара новог правилника ЕУ који има за циљ заштиту медијских слобода. Разлог је јасан: Будимпешта је главна мета регулатива Брисела који је оптужује за гушење слобода и независних медија. Нова правила ЕУ ступиће на снагу, свидело се то Орбану или не – 2025. године.

Владавина права

Мађарски премијер већ дуже време води борбу са Бриселом због критика на рачун владавине права у земљи. Европска комисија је у децембру 2022. замрзла око 22 милијарде евра фондова ЕУ намењених Будимпешти као казну. Мађарска је успела да "извуче" део средстава нудећи размену – подршка чланству Украјине у ЕУ у замену за део фондова.

Споразум о житу

Заједно са Пољском и Словачком, Мађарска се прошлог септембра побунила против одлуке Комисије да уклони ограничења на увоз житарица из Украјине.

Три земље, које се све граниче са Украјином, тада су тврдиле да одлука ЕУ угрожава егзистенцију њихових пољопривредника, који су били суочени са изненадним приливом јефтинијих украјинских производа.

Будимпешта је од тада задржала свој став, упркос притиску и Комисије и Украјине – која је поднела тужбу Светској трговинској организацији (СТО) – да укине забрану.

Помоћ Украјини

Ово је тренутно горуће питање које се ЕУ лидери надају да ће завршити ове недеље, наводи "Политико".

На последњем самиту ЕУ у децембру, Орбан је ставио вето на пакет вредан 50 милијарди евра који је требало да обезбеди Украјини финансијски појас за спасавање у наредне четири године. Пакету је била потребна једногласна подршка лидера ЕУ, а Орбан се једини успротивио.

Од тада се Орбан натеже са остатком блока како би извукао што више уступака у замену за своју подршку. Мађарска је понудила неколико опција, од којих би све практично дале Орбану могућност да блокира финансирање Украјине у каснијој фази – опција која за друге земље ЕУ не долази у обзир.

Уочи самита европских лидера појавило се неколико "компромиса" укључујући предлог Комисије да се створи "кочница за хитне случајеве" која би омогућила било којој земљи која се противи финансирању Украјине да одложи исплате. Друга могућност је да Брисел посегне за чланом 7 Уговора о Европској унији и практично суспендује Орбаново право гласа о одлукама ЕУ.

image