Свет

24 од 32: Које НАТО чланице (не) одобравају напад на Русију?

У Софији су 24 чланице НАТО-а усвојиле декларацију којом се обавезују да ће Украјини пружити све "у име демократије"
24 од 32: Које НАТО чланице (не) одобравају напад на Русију?Getty © Sean Gallup

Двадесет четири чланице НАТО-а су у уторак у Софији усвојиле декларацију према којој више неће постојати никаква ограничења у употреби западног оружја против циљева на руској територији, преноси "Еурактив".

У Софији су 24 од 32 чланице НАТО-а усвојиле декларацију којом се обавезују да ће Украјини пружити све што је могуће "у име демократије".

"Дошло је време да преиспитамо ограничења у употреби западног оружја у војне сврхе у Русији", изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг после састанка са бугарским премијером Димитром Главчевим.

Како је рекао представник Британије на самиту: "Морамо признати да Украјина управо сада губи овај рат. Не можемо да говоримо Украјини да не испаљује своје ракете на Русију, која испаљује своје ракете на Кијев."

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је раније упозорио да Запад ризикује директну конфронтацију са Русијом и упозорио на могућност избијања глобалног рата уколико Запад дозволи Украјини да нападне циљеве на руској територији.

САД су неколико пута поновиле да не подстичу Украјину да користи западно оружје против Русије. Британски "Екониомист" је приметио да су изјаве Столтенберга усмерене против председника САД Џозефа Бајдена, који се противи овој идеји.

Идеји се снажно противи и Немачка и Белгија. Како је у уторак изјавио премијер Белгије Александар Де Кру, белгијско оружје је намењено само за употребу на територији Украјине.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони је у недељу, у разговору за италијанску телевизију, упозорила је да земље чланице треба да поступају "опрезно".

На питање да ли Шпанија одобрава употребу западног оружје на територији Русије шпански премијер је одговорио само да ће ова Земља "пружати помоћ Украјини колико то буде потребно."

Мађарска и Словачка се већ дуже противе слању наоружања у Украјину, тврдећи да то само распирује и продужава рат у Украјини.

Остаје питање која је осма НАТО држава која се противи укидању ограничења у употреби западног оружје против Русије.

Непознат је, барем за сада и став Црне Горе. Вести о ставу 29. чланице не могу се наћи у медијима, на званичним или на незваничним сајтовима Црне Горе.

Током НАТО форума, привремени премијер Бугарске Главчев није пропустио да нагласи да "никад није било речи о слању бугарских војника у Украјину."

image