Свет

Тајланд жели да постане прва чланица БРИКС-а из југоисточне Азије

Чланство у БРИКС-у помоћи ће да се повећа улога Бангкока у међународној арени јачањем сарадње са земљама у развоју, посебно у областима трговине, инвестиција, финансија, прехрамбене и енергетске безбедности
Тајланд жели да постане прва чланица БРИКС-а из југоисточне Азијеwww.globallookpress.com © Li Mangmang/Xinhua

Тајландска влада одобрила је нацрт писма о намерама за придруживање БРИКС-у, саопштио је секретар за штампу кабинета премијера Чаја Вачаронга, пренели су локални медији.

"На седници кабинета председника је одлучено да се одобри нацрт писма којим се изражава намера Тајланда да се придружи БРИКС-у уз одобрење премијера или представника које одреди премијер", наводи се у саопштењу.

Вачаронг је додао да би предстојећи самит БРИКС-а у Русији могао да убрза процес придруживања Тајланда групи.

Заузврат, Министарство спољних послова земље је истакло да ће чланство у БРИКС-у помоћи да се повећа улога Бангкока у међународној арени јачањем сарадње са земљама у развоју, посебно у областима трговине, инвестиција, финансија, прехрамбене и енергетске безбедности.

Осим тога, придруживање тој организацији повећаће способност Тајланда да створи нови светски поредак, додаје се.

БРИКС је акроним за Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, почетне чланице блока. Још пет земаља – Етиопија, Саудијска Арабија, Иран, Египат и Уједињени Арапски Емирати – придружило се групи почетком ове године као део велике експанзије. Врата су остављена отворена за нове чланице.

Политички и економски утицај блока значајно се повећао откако су САД и њени савезници увели санкције Русији након почетка Специјалне војне операције 2022. Чланице БРИКС-а нису се придружиле западној кампањи и наставиле су или појачале трговину са Русијом.

Проширени БРИКС чини око 30 одсто глобалне економије и има укупну популацију од 3,5 милијарди, или 45 одсто становника света.

Ове државе чине више од 40 одсто светске производње нафте и око четвртине светског извоза робе.

Бројне друге земље изразиле су интересовање да постану чланице БРИКС-а, а неке су већ и формално поднеле пријаве, укључујући Венецуелу, Сенегал, Кубу, Казахстан, Белорусију, Бахреин и Пакистан.

Русија је 1. јануара постала председавајући удружења за ову годину. Главни догађај - састанак шефова држава - одржаће се у октобру у Казању.

Председник Србије Александар Вучић позван је, иначе, недавно да као специјални гост присуствује самиту БРИКС 2024. Ову организацију оригинално су чинили Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка република, а у последњих годину дана она доживљава експанзију чланства, добила је пет нових држава и велики број захтева за чланство.

image