Свет

Пољска дозволила употребу оружја испорученог Украјини за ударе на Руску Федерацију

Нема ограничења за пољско оружје које испоручујемо Украјини, рекао је заменик министра одбране те земље Цезари Томчик
Пољска дозволила употребу оружја испорученог Украјини за ударе на Руску ФедерацијуGetty © STR/NurPhoto

Пољска је дозволила Украјини да користи оружје, које јој је испоручила, за напад на циљеве у Руској Федерацији и ван зоне сукоба, изјавио је заменик министра одбране те земље Цезари Томчик.

"Нема таквих ограничења за пољско оружје које испоручујемо Украјини", рекао је Томчик за радио "Зет".

Према његовим речима, Варшава припрема 45. пакет војне помоћи Украјини.

Томчик је проценио њен укупан обим последњих година на 15-20 милијарди злота (3,75-5 милијарди долара).

Раније је француски председник Емануел Макрон најавио да је потребно дозволити нападе на војне циљеве на руској територији.

Заузврат, Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће, рекао је да Сједињене Америчке Државе не подржавају жељу украјинских власти да употребе оружје које испоручује Запад за напад на Русију.

Наиме, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је савезнике да повуку забрану Украјини да користи оружје Алијансе у нападима на војне циљеве на територији Руске Федерације.

"Сада када се воде многе борбе у Харкову, близу границе, ускраћивање могућности Украјини да користи ово оружје против легитимних војних циљева на руској територији им отежава одбрану", рекао је он у интервјуу за "Економист".

Лист наводи да је Столтенбергова јасна мета, била политика коју води председник САД Џозеф Бајден, а којом он одређује циљеве које Украјина може да нападне америчким наоружањем.

image