Свет

Амерички аналитичар: Вашингтон ће пробати да придобије Србе да уђу у НАТО

Жеља америчке администације је да одвоји Србију од руског и кинеског утицаја
Амерички аналитичар: Вашингтон ће пробати да придобије Србе да уђу у НАТО© Tom Brenner/Getty Images

Сједињене Амаричке Државе желе да се преговори Београда и Приштине наставе, како би обе стране ушле у Европску Унију, наводи директор одељења Инострана политика у фокусу, у Институту за политичке студије у Вашингтону Џон Фефер.

"Бајденова администрација би волела да види да се Србија удаљи од Русије и Кине и одлучније се приближи Западу. У будућности, САД ће постепено да смањују своју ангажованост на Балкану у корист ЕУ. Вашингтон ће настојати да придобије Србију да се укључи у НАТО што ће бити тешко пошто већина Срба гледа негативно на тај савез", истиче Фефер у разговору за "Политику".

Фафер наводи и да се демократе и републиканци у Америци уопштено слажу по питањима Украјине и Газе, што показује и то што су недавно, великом већином гласова у Представничком дому усвојени предлози  о обезбеђивању војне помоћи Кијеву и Израелу.

"Упркос бројним одлагањима и поларизованој политици постоји значајан консезус по тим питањима, иако, наравно, има извесне интерне некохерентности у погледу овог консензуса. САД су веома критичне према руској инвазији у Украјини, и санкционисале су Москву, али истовемено бране Израел и обезбеђују му војну помоћ. Бајденова администрација циља на велики споразум на Блиском истоку, односно дипломатско признање Израела (првенствено од Саудијске Арабије), уз стварање неке врсте палестинске државе са привременим прекидом ватре", указује Фефер додајући да се такав "велики споразум" Русији не нуди.

Постоји, како он наводи, значајна забринутост да би украјински конфликт могао да пређе у нуклеарни рат.

"С обзиром на недавни напредак руских снага на бојном пољу, опасност од оваквог сценарија је смањена, пошто је руско коришћење тактичког нуклеарног оружја засновано на претпоставци да су њихове снаге притеране у ћорсокак. Важна је и чињеница да и код Руса постоји аверзија према директном сукобу са НАТО-ом, пошто се сматра да би улазак НАТО-а у украјински сукоб далеко више отежао позицију Русије. У суштини да би спречила овај сценарио Русија је користила нуклеарне претње", истиче Фефер.

Саговорник "Политике" осврнуо се и на америчке председничке изборе, напомињући да су имиграција, економија и године кандидата њихове главне теме.

Спољнополитичка питања као што су ратови у Гази и Украјини можда би требало да играју већу улогу, али, према Феферовим речима, амерички бирачи фокусирају се колико им је пун новчаник, или на карактер личности кандидата.

image