Србија и Балкан

Програмски директор Валдајског клуба: Зашто Запад мрзи Србију подједнако као Русију

Став Запада према Србији и њеном народу је заиста занимљив јер одражава ирационалну мржњу коју није лако објаснити, сматра Тимофеј Бордачев
Програмски директор Валдајског клуба: Зашто Запад мрзи Србију подједнако као РусијуGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Савремена међународна политика западних земаља понекад поприма потпуно апсурдан карактер, пише програмски директор Валдајског клуба Тимофеј Бордачев који се осврнуо на одлуку Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) да одобри чланство самопроглашеног "Косова" у Савету Европе.

"Подсетимо се да је реч о територији која није држава коју признају сви чланови међународне заједнице, укључујући и многе саме учеснике ПССЕ. Поред тога, њени прваци се с правом сумњиче за међународну криминалну активност најгоре врсте", наводи руски аналитичар у тексту објављеном на РТ, уз питање - да ли би то требало икога да чуди?

Одавно није тајна да су све такозване паневропске организације практично постале инструменти Сједињених Држава и Европске уније, чија је једина сврха да промовишу неке од њихових политика у остатку света, наводи Бордачев. 

"Другим речима, користи се апсолутно све да се створи бескрајан притисак на оне са којима се САД и ЕУ тренутно обрачунавају", истиче руски политиколог.

Није изненађујуће што све институције и споразуми у којима Запад има доминантну позицију временом губе првобитни формални смисао, наводи Бордачев, и додаје да се мало ко у Вашингтону, Бриселу, Берлину или Паризу заиста сећа зашто су створени ОЕБС или Савет Европе.

"Ми у Русији, као и многи други, некада смо искрено веровали да се међународна политика може развијати у складу са новим принципима након Хладног рата. Али испоставило се да то није тако", пише програмски директор Валдајског клуба.

И док је Запад свестан свог неодговорног опхођења, он се уједно понаша као да је остатак света заостао не чак ни у XIX, већ у XVIII или XVII веку. 

"Поврх тога, Балкан је заиста посебна тема за Брисел и Вашингтон. Ако је Запад циничан у погледу свог постхладноратовског наслеђа, онда је двоструко циничан у односу на бившу Југославију", сматра Бордачев.

Стога, такође не треба да чуди "што је банда трговаца органима примљена у Савет Европе".

"Ово је сасвим природно, након свеколике подршке коју су балтички режими добили од Брисела и Вашингтона. Њихова политика према мањинама и слободи у основи је слична најрадикалнијим примерима од пре 100 година", наводи руски аналитичар.

Незавидна позиција српског руководства

Тимофеј Бордачев не сматра вероватним да ће се Београд повући из ПССЕ као што је запрећено, пре свега због геополитичке позиције Србије.

"Прво, кад се неки српски политичар отворено супротстави западним диктатима, он директно доводи живот својих грађана у ризик од истих косовских милитаната и верских фанатика. Изнова и изнова смо сведочили томе како чак и мање манифестације српског суверенитета над КиМ наилазе на моменталну оружану реакцију", пише Бордачев.

Друго, формално изражавање незадовољства са ЕУ од стране Београда вероватно би одмах довело до отворених или прикривених санкција Србији, истиче руски аналитичар и напомиње да би таква ограничења могла имати "драматичан" ефекат, имајући у виду да је Србија окружена НАТО чланицама.

"Упркос чињеници да велика већина Срба сматра КиМ делом њихове суверене територије, владајућа странка би била осуђена на пораз на следећим изборима" у случају да Београд раскрсти са Европом због одлука ЕУ по питању Косова", оцењује програмски директор Валдајског клуба.

Како истиче, постоје два разлога за такав исход.

"Прво, због погоршања економске ситуације (које би хипотетичке санкције изазвале), а потом и због нових уступака Западу које би Београд морао да учини да би се ублажио притисак Вашингтона и Брисела. У истом случају, када би Београд одлучио да ради шта хоће, све би се по Србију завршило веома трагично", сматра Бордачев.

Руски аналитичар наводи да, "уз све грешке и нејасноће у ставу администрације председника Александра Вучића о Русији, она је до сада радила релативно добро оно што заиста може да контролише – а то је продужавање неизвесног стања ствари". 

"Генерално се прилично добро опходила према нама, посебно с обзиром на геополитички положај Београда", додаје он.

Ирационална мржња Запада према Србима и Русима

Став Запада према Србији и њеном народу је заиста занимљив јер одражава ирационалну мржњу коју није лако објаснити, сматра програмски директор Валдајског клуба.

"Можда је то ствар психологије и перцепције – Американци и Западни Европљани можда виде Србе као 'Русе' који су слабији и који могу бити поражени", предлаже Бордачев.

Уколико је то случај, оно што се дешава на Балкану је веома релевантан, иако трагичан, пример шта би се Русији десило ако би била приморана да се преда. Како додаје, Запад не може да излечи комплекс тријумфа над пораженим непријатељем, иако су прошле деценије од НАТО агресије, а Београд стално изјављује да је на путу евроинтеграција.

"Србија, наравно, вероватно неће ући у ЕУ или НАТО. Али је врло могуће да ће преживети притисак ових изузетно агресивних блокова. То је оно што ћемо моћи да видимо у наредној деценији", закључује Бордачев.

image