Свет

Магазин "Ванити фер" уклонио палестинску значку са фотографије Гаја Пирса

Новинар Ахмед Хетут се запитао како је уопште настала "модификована верзија" фотографије познатог глумца
Магазин "Ванити фер" уклонио палестинску значку са фотографије Гаја ПирсаGetty © Victor Boyko

"Венити фер" на француском упутио је извињење након што је откривено да је објавио лажну слику глумца Гаја Пирса, са које је уклоњена значка са палестинском заставом, коју је глумац на филмском фестивалу у Кану носио на јакни.

Звезда филмова "Временска машина" и "Прометеј" позирала је носећи поменуту значку, а слика је објављена у француском издању часописа "Венити фер", али није била приказана на веб локацијама овог часописа и на њеном инстаграм налогу.

О томе је први известио новинар Ахмед Хетут. "Гај Пирс показао солидарност са Палестином у Кану тако што је носио значку, а 'Венити фер' је одлучио да то сакрије", написао је новинар на друштвеној платформи Икс (бившем Твитеру), додајући да је аустралијски глумац носио и наруквицу у бојама палестинске заставе.

Коментатори су часопис оптужили за цензуру. Пирс јавно подржава Палестинце, а израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа је назвао "осветничким тиранином", због поступака израелских снага у Гази.

"Док ово причамо убијају Палестинце. Палестинци су расељени, трауматизовани, уништени", написао је глумац на друштвеним мрежама у уторак. "Ово мора да престане. Срам те било, Нетанијаху", додао је он.

"Венити фер" је одговорио у понедељак: "Грешком смо објавили модификовану верзију ове фотографије на веб страници. Оригинална верзија објављена је истог дана на Инстаграму. Исправили смо то и извињавамо се."

Хетут се запитао како је уопште настала "модификована верзија".

Пирс није био једина славна личност која је у Кану изразила солидарност са Палестином. Палестинско-америчка манекенка Бела Хадид носила је хаљину инспирисану шалом популарним шалом кефија, који је носио и палестински вођа Јасер Арафат, док се аустралијска глумица Кејт Бланчет појавила на црвеном тепиху у хаљини у бојама палестинске заставе.

Страхујући од пропалестинских демонстрација, власти су забраниле протесте дуж култног Булевара Кроазет за време трајања фестивала, који је одржан од 14. до 25. маја.

Најмање 36.000 Палестинаца је убијено од избијања рата у Гази.

image