Свет

"Шпигл" открива спор Шолца и Макрона

Немачки канцелар за разлику од француског председника сматра да су украјински напади на територију Русије "осетљиво питање" и да Кијев мора да се руководи међународним правом
"Шпигл" открива спор Шолца и Макрона© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi, Pool

Немачки канцелар Олаф Шолц сматра да је позиција француског председника Емануела Макрона по питању помоћи Украјини превише милитантна, пише "Шпигл", након државне посете француског лидера Немачкој.

"Остаје неизвесно хоће ли Шолц да оде тако далеко као Макрон", пише немачки медиј.

Макрон је током састанка предложио да се украјинским оружаним снагама дозволи да француским оружјем униште руске војне базе на руској територији, a чак је донео и одштампану мапу како би показао које тачно територије има у виду.

За Шолца се ово показало као "осетљиво питање", истакавши да Украјина мора да делује у оквиру међународног права, наводи се у материјалу.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ најавио је да ће министри одбране ЕУ разговарати о укидању ограничења на ударе Кијева западним оружјем на руску територију, на шта је позвао генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Кремљ је с тим у вези приметио да Европљани јасно виде да се ситуација убрзано мења и да постоје велике шансе да Украјина претрпи потпуни колапс, па намерно уносе тензије.

image