Свет

Оружане снаге Украјине разочаране "амбрамсима": Лака мета руских дронова

Осим што им штитови нису непробојни, једно од оклопних возила је било готово непомично због квара на мотору, кондензација током кише може да изазове спој на електроници, а проблем је и муниција
Оружане снаге Украјине разочаране "амбрамсима": Лака мета руских дронова© Vlad Karkov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Оружане снаге Украјине жалиле су се на "абрамсе" који су им допремљени, а који су постали "мета број један" за Русију на бојном пољу.

"Његов оклоп тренутно није довољан. Не штити посаду. Сада је у току рат дронова, па када тенк изађе, они (руске трупе) увек покушавају да га докрајче", рекао је украјински војник "Џокер".

Његов колега је додао да су "абрамси" постали "мета број један", а без довољно оклопа, посада борбеног возила једноставно не може да преживи на бојном пољу, преноси Си-Ен-Ен.

Украјинске тенковске посаде сазнале су за рањивост америчке технике током борби код Авдејевке у Доњецкој Народној Републици. Тада је возач "абрамса" остао без ноге због пробијеног оклопа.

Како "РИА Новости" преносе, то није једини недостатак америчких тенкова. Постоји читав низ техничких проблема.

Једно од оклопних возила је било готово непомично због квара на мотору, упркос чињеници да је опрема управо испоручена из Пољске.

"Украјинска војска се такође жали да током кише или магле кондензација може да запали електронику у оклопном возилу", пише Си-Ен-Ен.

Муниција за тенкове такође је озбиљан проблем, као и другде на украјинском фронту.

Посада је фрустрирана што су "абрамси" дизајнирани за ратовање у НАТО стилу, у којем "авиони и артиљерија имају предност на фронту и појављују се пре напредовања тешке опреме и пешадије".

Међутим, Оружане снаге Украјине немају такву могућност, јер "немају ни артиљерију ни авијацију".

Представник украјинског Министарства одбране, коментаришући ове информације, рекао је за Си-Ен-Ен да "Украјина сада тестира и побољшава опрему која у почетку није била припремљена за рат".

"Возила направљена на врхунцу америчке хипермоћи, пре неколико деценија, послата да зауставе све брже промене у свету", закључио је на крају новинар Си-Ен-Ена Ник Пејтон Волш, који је разговарао са украјинским војницима.

Сједињене Америчке Државе су пристале да пошаљу 31 тенк "абрамс" у Украјину у јануару 2023. године, након вишемесечног убеђивања од стране Кијева да су та возила витална за њихову способност да пробију руску одбрану.

Од тада се ситуација на бојном пољу значајно променила због широке употребе руских извиђачких и јуришних дронова, који успешно откривају и елиминишу украјинска оклопна возила.

Раније су западни медији објавили да је Украјина престала да користи "абрамсе" због активности руских дронова, а то их је учинило додатно рањивим на бојном пољу. Пет тенкова је већ изгубљено као резултат акција руских трупа. 

image