Свет

Како је десница постала популарна међу младим Европљанима

Уочи избора за Европски парламент, подаци показују где леже наклоности генерације З и миленијалаца
Како је десница постала популарна међу младим ЕвропљанимаGetty © SDI Productions

Десничарске странке расту широм Европе, а млади гласачи их оберучке прихватају, показују најновија истраживања.

У Белгији, Француској, Португалу, Немачкој и Финској, млађи гласачи подржавају странке које су против имиграције и естаблишмента у броју који је једнак или чак већи од старијих гласача, показују анализе недавних избора и истраживања политичких преференција младих људи.

У Холандији, екстремно десничарска Слободарска партија Герта Вилдерса победила је на изборима 2023. у кампањи која је повезивала приступачно становање са ограничењима имиграције – фокус који је погодио младе гласаче. И у Португалу, десничарска странка Чега, што на португалском значи "довољно", ослањала се на фрустрацију младих људи због стамбене кризе, између осталих брига о квалитету живота.

Анализа такође указује на поделу: док су младе жене често подржавале Зелене и друге левичарске странке, млади мушкарци су посебно наклоњени десничарским, "антиимигрантским" странкама.

"Политико" је уочи избора за Европски парламент (6-9. јун) анализирао како ће млади гласати у пет ЕУ чланица.

Француска

У Француској, десничарско Национално окупљање које предводи 28-годишња звезда у успону Џордан Бардела, може да рачуна на широку симпатију међу младим људима.

У анкети Ифопа у априлу, 32 одсто младих од 18 до 25 година рекло је да би гласало за Национално окупљање ако би избори били одржани следећег викенда.

Неких 17 одсто је рекло да би гласало за крајње левичарску Непокорену Француску. Ренесанса председника Емануела Макрона добила би само 6 одсто гласова младих.

Португалија

Португалска десна странка Чега освојила је 18 одсто гласова на општим изборима у марту. Анкете показују да је сваки четврти гласач од 18 до 34 године гласао је за странку.

Док су најстарији бирали традиционално склони Социјалистичкој партији, млади гласачи више нагињу "новим" странкама – као што су Чега, али и Либерална иницијатива или Зелени.

Чега је имала ширу подршку мушких бирала, али истраживачи кажу да је направила искорак међу женама.

Белгија

Антиимиграциона и сепаратистичка партија Фламански интерес може да рачуна на симпатије младих у Фландрији – тачније, на гласове младих мушкараца.

Анкете уочи регионалних, националних и избора за ЕУ ​​у јуну показују да би странка могла да добије више од 25 одсто фламанских гласова.

Али ако би мушкарци из генерације З, до 27 година, одлучивали – добили би још више. Скоро 32 одсто је рекло да ће врло вероватно у једном тренутку гласати за Фламански интерес. Само девет одсто жена у тој старосној групи је рекло исто.

Истраживачи су пронашли сличну, иако мање изражену, поделу међу миленијалцима.

Немачка

Студија "Млади у Немачкој" открила је да бирачи до 29 година имају нову омиљену странку. Чак 14,5 одсто њих је изабрало десничарску Алтернативу за Немачку.

То је промена у односу на 2022. када су Зелени и либерална Слободна демократска партија били странке избора младих.

Као у Белгији, постоји јасна родна подела: младе жене нагињу ка левици, младићи су склонији десничарским партијама – и показали су далеко ширу подршку Алтернативи за Немачку.

"Ови остали су се дуго питали за све. Сада је наш ред", кратко је објаснио 18-годишњи Ерил Либегут који ће гласати за АфД јер, каже, нуди другачију визију будућности.

Финска

Антиимиграциона десничарска Финска партија заузела је друго место на општим изборима у Финској 2023. са 20 одсто гласова. Према анализи резултата, то је била најпопуларнија партија у свим осим у најстаријој старосној групи.

Гласачи старији од 65 година углавном су остали лојални центристичким партијама као што су социјалдемократе, либерално-конзервативни КОК и либерална странка Центар.

Али Финска партија је била омиљена у другим старосним групама, далеко испред осталих партија међу млађим мушкарцима.

Као и у Немачкој, истраживачи су приметили да су млади гласачи, посебно младе жене, далеко више од старијих, фаворизовали странке попут Левог савеза и Зелених, али да су Зелени изгубили тло под ногама од 2019.

Побуна и провокација

Експерти кажу да се странке крајње деснице, као што је Вокс у Шпанији, приказују као побуњеници против система, што је тактика која посебно одговара младићима.

"Ради се о побуни, преступу, провокацији", каже Стивен Форти, професор савремене историје на Аутономном универзитету у Барселони и истиче: "Кажу да се боре против културне хегемоније левих либерала, а има много младих људи који прихватају овај наратив. Нарочито младићи, од којих се многи осећају емаскулирани феминизмом."

image