Свет

Странка десног центра освојила највише гласова на изборима у Португалији

Успех странке "Чега" још један је доказ успона деснице у ЕУ
Странка десног центра освојила највише гласова на изборима у Португалији© Tanjug/AP Photo/Luis Vieira

Странка десног центра Демократска алијанса (АД) освојила је највише гласова на парламентарним изборима који су јуче одржани у Португалији. Странка ипак није освојила већину што даје простора десничарској "Чеги" да учествује у формирању владе.

Демократска алијанса је освојила 29,5 одсто гласова, а другопласирана је  доскорашња владајућа Социјалистичка партија (ПС), за коју је гласало 28,66 одсто бирача.

На трећем месту је десничарска странка "Чега" са 18,06 одсто гласова. Странка коју предводи Андре Вентура освојила је највише гласова од формирања и, према тумачењу "Фајненшел тајмса" послала још један сигнал успона деснице у ЕУ где су у протекле две године конзервативци или победили на изборима или ушли у владајуће коалиције у Италији, Грчкој, Шеведској и Финској.

Председник АД-а Луис Монтенегро изјавио је да ће његова странка формирати нову владу, додавши да је за политичке партије у новом сазиву парламента од кључног значаја да се понашају одговорно и да "испуне жељу португалског народа".

Он је поручио да неће склапати договоре са десничарском "Чегом", због чега је нејасно да ли ће АД уопште моћи да формира владу, наводи Ројтерс.

Лидер социјалиста Педро Нуно Сантос признао је пораз на парламентарним изборима и честитао Демократској алијанси на победи.

Превремени избори у Португалу резултат су изненадне оставке премијера, социјалисте Антонија Косте након истраге о трговању утицајем крајем прошле године.

Социјалисти су били на власти у Португалији од 2015. године.

image
VV inauguration
banner