Свет

Си-Ен-Ен: У израелском нападу на Рафу коришћено америчко оружје

На питање о оружју коришћеном у нападу на Рафу на јучерашњем брифингу, заменица портпаролке Пентагона Сабрина Синг рекла је новинарима да не зна која врста оружја је коришћена у том ваздушном нападу
Си-Ен-Ен: У израелском нападу на Рафу коришћено америчко оружје© Tanjug/AP Photo/Jehad Alshrafi

Америчко оружје коришћено је у израелском нападу на камп за расељене особе у Рафи почињеном у недељу, показали су анализа видеа са места догађаја и преглед стручњака за експлозивна оружја које је спровео Си-Ен-Ен.

Најмање 45 људи је погинуло, а више од 200 је повређено у пожару који је избио након напада израелске војске на периферију најјужнијег града Газе, у којем су били већином жене и деца, саопштили су Министарство здравља Газе и палестински медицински радници, преноси Танјуг.

Си-Ен-Ен је анализирао видео-записе који приказују шаторе у пламену након напада на камп за интерно расељене особе познат као Камп за мир Кувајт 1.

На видеу подељеном на друштвеним мрежама, који је америчка телевизија лоцирала да је то исто место упоређујући детаље, укључујући знак на улазу у камп и плочице на тлу, види се реп америчке бомбе малог пречника ГБУ-39 (СДБ), према четворици стручњака за експлозивна оружја који су прегледали видео за Си-Ен-Ен.

ГБУ-39, који производи "Боинг", је високопрецизно оружје "дизајнирано за напад на стратешки важне тачкасте циљеве" и резултује ниском колатералном штетом, рекао је стручњак за експлозивно оружје Крис Коб-Смит за америчку телевизију.

Међутим, "коришћење било којег оружја, чак и ове величине, увек ће представљати ризик у густо насељеном подручју", рекао је Коб-Смит, који је такође, бивши официр британске војске.

Тревор Бол, бивши члан тима за збрињавање експлозивних средстава америчке војске, који је такође, идентификовао фрагмент као део ГБУ-39 и објаснио за Си-Ен-Ен како је дошао до свог закључка.

"Део бојеве главе (оружја) је јединствен, а део за навођење и крила изузетно су јединствени у поређењу с другим оружјем. Делови за навођење и крила оружја често остају чак и након детонације оружја. Видео сам део репа и одмах сам знао да је то једна од варијанти СДБ/ГБУ-39", казао је он.

Серијски бројеви на остацима оружја, такође, одговарају оружју произвођача делова за ГБУ-39 са седиштем у Калифорнији, што указује на додатне доказе да су бомбе произведене у САД.

На питање о оружју коришћеном у нападу на Рафу на јучерашњем брифингу, заменица портпаролке Пентагона Сабрина Синг рекла је новинарима да не зна која врста оружја је коришћена у том ваздушном нападу.

"Морам вас упутити на Израелце да говоре о томе", казала је она.

image