Свет

Министри спољних послова ЕУ разматрају санкције против Израела

Постојао је веома јасан консензус о потреби да се поштују међународне хуманитарне правне институције, рекао је министар спољних послова Ирске
Министри спољних послова ЕУ разматрају санкције против Израела© Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Министри спољних послова ЕУ по први пут су "значајније" почели да разматрају увођење санкција Израелу, уколико не буде деловао у складу са међународним хуманитарним правом, рекао је у понедељак министар спољних послова Ирске Мишел Мартин.

"Постојао је веома јасан консензус о потреби да се поштују међународне хуманитарне правне институције", рекао је Мартин новинарима, преноси бриселски "Политико".

Међународни суд правде пресудио је у петак да Израел мора одмах да заустави офанзиву у Рафи у јужном појасу Газе и отвори гранични прелаз Рафа како би хуманитарна помоћ несметано улазила у енклаву.

Израел је, међутим, упркос томе наставио своје операције и у недељу бомбардовао избеглички камп, убивши најмање 45 Палестинаца, од којих су више од половине били жене, деца и старије особе, пренело је Министарство здравља Газе.

Многи лидери ЕУ су осудили нападе.

"Дискутовали смо о привременим наредбама Међународног суда правде са веома јасним ставовима да Израел треба да се придржава тих наредби, отвори гранични прелаз и прекине војне операције у Рафи", рекао је Мартин.

Један од закључака је, како додаје, да је потребно да се сазове састанак ЕУ–Израел на високом нивоу како би се изразила "озбиљна забринутост" и тражио одговор од Израела "у смислу поштовања одлука Суда".

"Одговорност је веома важна. Важно је да постоји одговорност за све оне које је Хамас убио, али и за хиљаде Палестинаца који су брутално убијени током овог рата", рекао је Мартин.

Из прес-службе Израела рекли су за "Политико" да не могу да коментаришу Мартинове изјаве, али да је пре удара "процењено да цивили неће бити угрожени". 

Рекли су да Механизам за утврђивање чињеница и процену Генералштаба одбрамбених снага Израела (ИДФ) "истражује околности погибије цивила у том подручју након напада", те да ИДФ "жали због било каквог наношења штете цивилима током борби".

image