Свет

Кандидаткиња Слободних демократа за ЕУ изборе: Шолц је аутистичан

Кандидаткиња ФДП-а, иначе Шолцовог коалиционог партнера, оптужила је канцелара да је надобудан и аутистичан
Кандидаткиња Слободних демократа за ЕУ изборе: Шолц је аутистичан© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Немачки канцелар Олаф Шолц има "готово аутистичне карактеристике", каже кандидаткиња немачких либерала на изборима за ЕУ Мари-Агнес Штрак-Цимерман.

"После три године, схватила сам да има готово аутистичне карактеристике, како у погледу његових друштвених контаката у политици, тако и у погледу његове неспособности да грађанима објасни своје поступке", рекла је дугогодишња критичарка канцелара.

Штрак-Цимерман, водећа кандидаткиња немачких Слободних демократа (ФДП, иначе члан Шолцове семафор коалиције) на изборима за ЕУ, често је критиковала канцелара због његовог неодлучног приступа слању војне помоћи Украјини, објашњава "Политикo".

"Не можете допрети до њега јер је надобудан", рекла је Штрак-Цимерман, додајући да то чак мисле и његове партијске колеге.

Она је оптужила Шолца да копира своју претходницу Ангелу Меркел и да политику заснива на анкетама, радећи само оно што је популарно у јавности.

"Он обликује политику искључиво према анкетама", рекла је Штрак-Цимерман. Није посао политичара да каже људима оно што желе да чују, рекла је, "већ да обликује политику и објасни је својим суграђанима".

Штрак-Цимерман се није зауставила само на Шолцу већ је поткачила и председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен.

Ако немачко бирачко тело гласа за демохришћане, упозорила је она, "добиће Урсулу фон дер Лајен и ништа се неће променити у Бриселу". Али ако гласају за њен ФДП, људи могу да очекују "мање бирократије и јачу Европу у све компликованијем свету", обећала је.

image