Свет

Бајден ће дозволити Кијеву да користи америчко оружје за напад на Русију?

Амерички председник се дуго опирао овој идеји због забринутости да би то могло да ескалира у директну конфронтацију са нуклеарним противником - Русијом
Бајден ће дозволити Кијеву да користи америчко оружје за напад на Русију?© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Амерички председник Џо Бајден све је ближи одлуци да дозволи Кијеву да користи америчко оружје за напад на руску територију, пише "Њујорк тајмс", позивајући се на изворе.

"Председник Бајден се приближава ономе што би могла да буде једна од његових најважнијих одлука у рату у Украјини", наводи се у тексту.

Бајденови саветници верују да је промена става неизбежна, упркос дуготрајном опирању да дозволи Кијеву употребу америчког оружја за нападе на Русију и забринутости да би сукоб потенцијално ескалирао у директну конфронтацију са нуклеарним противником, рекли су извори.

Према изворима "Њујорк тајмса", Бела кућа је већ започела формалну и убрзану поновну процену постојеће политике у циљу њене промене узимајући у обзир постојеће ризике.

"Његови помоћници за националну безбедност спроводе оно што су назвали 'веома жив процес' да би дали званичну препоруку председнику", наводи се у чланку.

Ако напади буду подстакнути, даље наводи "Њујорк тајмс", Кијев ће се суочити са "стриктним ограничењима" Вашингтона, која ће се односити на избор циљева и како тачно америчко оружје може да се користити.

"Бајден би вероватно задржао забрану употребе америчког оружја за нападе дубоко унутар руске територије или на критичну инфраструктуру. По том питању он има извесну савезничку подршку. Наиме, немачки канцелар Олаф Шолц одбио је да Украјини обезбеди немачки ракетни систем дугог домета 'таурус', из страха да би могао да стигне до Москве", пише "Њујорк тајмс".

Закључују да ако Бајден обрне плочу, он то највероватније никада неће званично објавити, већ ће америчке артиљеријске гранате и пројектили само почети да ударају на руске војне циљеве.

Послушни савезници

Савезници Украјине изгледа добро слушају Америку. До сада су Велика Британија, Шведска, Финска, балтичке земље, Холандија, Пољска, Чешка Република, Канада и друге рекле да немају проблема да Украјином користи њихово оружје за напад на Русију, оцењује бриселски "Политико".

У уторак су се сложиле и Француска и Немачка — уз упозорење.

Француски председник Емануел Макрон рекао је да би Украјина могла да "неутралише циљеве у Русији, али не и друге цивилне или војне циљеве".

Лист пише да немачки канцелар Олаф Шолц, који је био против тога да се Украјини дозволи да изводи нападе на територију Русије западним оружјем, сада подржава ту идеју, позивајући се на извор упознат са ставом немачке владе. 

Колико јуче бриселски портал је објавио да Бајденова администрација разматра могућност овакве одлуке, али да коначна одлука није донета. Како је истакнуто, председник САД и његов тим "све су више забринути по питању способности Кијева да одбије руске нападе, поготово последњу офанзиву руских снага" у Харковској области.

"За нас је добијање дозволе да ударимо на Русију западним оружјем питање опстанка и наше одбране. Тражимо да узвратимо и ударимо по легитимним војним циљевима у Русији", рекао је за "Политико" Јохор Черњев, украјински посланик и шеф сталне делегације Украјине у Парламентарној скупштини НАТО-а.

Кампања Украјине да јој се помогне како би гађала руску нафтну инфраструктуру изазвала је критику Вашингтона, који је био забринут због утицаја на глобалне цене нафте. 

Италија не да оружје за напад на Русију

Италија се противи оваквом наративу савезника и, како је рекао министар спољних послова Антонио Тајани, никада неће послати трупе у Украјину, а оружје које је испоручила Кијеву не треба да буде коришћено за нападе на Русију.

"Оружје које одлази из Италије треба да се користи у Украјини", навео је Тајани у интервјуу за РАИ.

Италија је непоколебљиво подржавала Украјину током мандата италијанске премијерке Ђорђе Мелони, али Рим никада није открио ниједан детаљ о војној помоћи Кијеву, наводи Ројтерс.

Како је раније изјавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, европски званичници виде како се ситуација убрзано мења и да је колапс Украјине известан, па намерно ескалирају тензије.

Владимир Путин, говорећи у уторак о могућности да западно оружје нападне Русију, напоменуо је да представници земаља НАТО-а, посебно у Европи , морају бити свесни са чиме се играју.

image