Свет

Обило јој се о главу: Опасни плес Фон дер Лајенове са Ђорђом Мелони

Уочи европских избора, коалициони партнери левог центра Фон дер Лајенове у Бриселу прете да ће јој блокирати други мандат на челу Европске комисије ако буде сарађивала са Мелонијевом, пише "Политико"
Обило јој се о главу: Опасни плес Фон дер Лајенове са Ђорђом Мелониwww.globallookpress.com © © Stefano Carofei

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен провела је годину дана удварајући се десничарској премијерки Италије Ђорђи Мелонији као могућем партнеру на европској политичкој сцени, пише "Политико".

Али у последњој недељи, то јој се обило о главу. Уочи европских избора, коалициони партнери левог центра Фон дер Лајенове у Бриселу прете да ће јој блокирати други мандат на челу Европске комисије ако буде сарађивала са Мелонијевом, за коју сматрају да је превише десно.

Одмах након тога, лидерка француске крајње деснице Марин ле Пен активно је понудила Мелонијевој политички савез ове недеље, подсећа се у тексту.

Челница Европске комисије провела је доста времена у Италији. Фон дер Лајен и Мелони су надгледале улазну тачку за мигранте у Италију, а блок је изразио саучешће поплављеним заједницама и придружио се када је Мелони разговарала о својој проширеној политичкој стратегији на афричком континенту у Риму.

"То је био класичан пример држања својих пријатеља близу, а могућих непријатеља још ближе", рекао је неименовани званичник ЕУ.

Веза између Мелони и Фон дер Лајен, које су последњих дана изгледале више као непријатељи него као пријатељи, изгледа да се квари, толико да је постала политичка обавеза за Фон дер Лајен у њеној трци за другим мандатом на челу ЕК. За сада, њих две се баве опасним плесом, трудећи се да одрже пријатну спољашњост, а да притом не увреде оне у својим редовима, пише "Политико".

То је иронично, с обзиром на то да је блискост била чисто политичка стратегија, како кажу политички инсајдери. Улози су посебно високи за фон дер Лајен, док за Мелонијеву то није од суштинског значаја, она ће бити премијер и након тога.

Споља гледано, то је било мало вероватно пријатељство.

Могућа добит од блискости са Мелонијевом изгледала је велика за шефицу Европске комисије.

Фон дер Лајен би имала резерву ако њена тренутна коалиција социјалиста и либерала не добије довољно гласова на изборима за Европски парламент, а Мелонијева би могла да убаци своју десничарску групу Европских конзервативаца и реформиста (ЕЦР) у следећу коалициону мешавину. 

Фон дер Лајен није искључила сарадњу са ЕЦР, која укључује и странку Мелонијеве Браћа Италије, након избора. Чланови Европског парламента из ЕЦР-а су генерално непоколебљиви евроскептични и више су десно од Фон дер Лајенових центриста.

Социјалисти и либерали, који су део тренутне коалиције са Фон дер Лајен у Бриселу, све више нападају Фон дер Лајен због ове потенцијалне сарадње. Толико да су запретили да ће минирати њен други мандат ако одлучи да сарађује са Мелони или ЕЦР-ом.

Фон дер Лајен трпи критике и из своје партије. Када је посетила Рим  почетком месеца, чак је и италијански министар спољних послова Антонио Тајани, који је потпредседник њене ЕПП, избегавао јавне наступе са њом. 

Мелони, са друге стране, покушава да одржи своју базу срећном без напада на Фон дер Лајен. Током догађаја који је раније овог месеца организовала шпанска крајње десничарска партија Вокс, Мелони је рекла да би "исход европских избора могао да значи крај неприродне и контрапродуктивне већине". Она није директно именовала Фон дер Лајен, иако је реч била о коалицији шефице ЕК у Бриселу.

Европска унија, а посебно расподела највиших функција након европских избора, историјски је вођена легендарним француско-немачким мотором. Међутим, тај мотор се кварио последњих година, а компликован лични однос француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца не помаже.

То оставља вакуум моћи који је Мелонијева повремено успешно попунила, на пример када је мигрантску политику ЕУ закретала више удесно. Она је такође била кључна фигура у убеђивању мађарског лидера Виктора Орбана да потпише подршку ЕУ Украјини.

Али то Мелонијеву не чини кључним играчем у расподели највиших европских функција. Земље Источне Европе све више покушавају да стекну већи политички утицај у Бриселу, како у подршци Украјини, тако и у будућој расподели дужности.

image