Свет

Италијанска влада поново подељена око Русије и Урсуле

За разлику од својих десничарских коалиционих партнера, Салвини се противи другом мандату Урсуле фон дер Лајен на челу Комисије ЕУ
Италијанска влада поново подељена око Русије и УрсулеGetty © SOPA Images / Contributor

Изјава лидера италијанске Лиге Матеа Салвинија поводом руских избора да "када људи гласају, увек су у праву", изазвала је превирања у десничарској коалиционој влади.

Веза између Лиге и странке Владимира Путина предмет је сталних критика. Иако се Салвини дистанцирао од руског председника након почетка сукоба у Украјини то, пише "Еурактив", није било довољно да се истински прекину односи са Москвом.

"У Русији су гласали. Када људи гласају, увек су у праву, избори су увек добри и када се побеђује и када се губи", прокоментарисао је Салвини победу Владимира Путина на изборима које је Запад осудио. "Када их изгубим, покушавам да разумем где сам погрешио и како да будем бољи следећи пут. Узимамо у обзир гласање руских грађана, надајући се да ће 2024. бити година мира", додао је он.

Лига је део коалиционе владе коју предводе премијерка Ђорђа Мелони (Браћа Италије) и Форца Италија. Реаговао је министар иностраних послова из редова Форца Италије Антонио Тајани, рекавши да Салвинијеве изјаве не утичу на кохезију владе.

"Свака политичка снага има ставове који се могу разликовати, али нема суштинских разлика: парламент је оно што је важно, ми смо увек гласали на исти начин, а десни центар је уједињен", рекао је Тајани за Радио 24.

Откако се придружила десничарској влади, Салвинијева Лига сада се такмичи са Форца Италијом да добије најмање 10 одсто на предстојећим изборима за ЕУ. Ако резултати Лиге буду слаби, она би могла да изгуби утицај и моћ у влади. С друге стране, Браћа Италије Ђорђе Мелони привлаче све више десничарских бирача.

"Уверен сам да ћемо имати барем двоцифрен број" гласова, рекао је Салвини. "Или ћемо победити, или смо у проблему", додао је.

Још једно трновито питање у италијанској коалиционој влади је подршка за други мандат Урсули фон дер Лајен која долази из исте политичке породице ЕУ (ЕПП) као и Форца Италија, а такође наводно ужива подршку Мелонијеве.

За разлику од својих десничарских коалиционих партнера, Салвини се противи другом мандату Урсуле фон дер Лајен на челу Комисије ЕУ.

"Мислити да европске катастрофе може да исправи Фон дер Лајенова, ко-лидер ових катастрофа, је као да некоме са дијабетесом кажете да 'једите слаткише који су добри за вас'. Не може систем који је створио проблем да га решава, то је очигледно", рекао је Салвини.

Салвини је позвао своје савезнике да не подрже Фон дер Лајенову и да раде на томе да имају десничарску већину у Бриселу, где се нада да би његова група Идентитет и демократија (ИД) могла бити релевантна.

Салвини се више пута противио левичарској већини у следећем парламенту ЕУ, тврдећи да би десни центар требало да тражи већину на десници.

"Ако неко из десног центра више воли фотељу, политичку коректност и компромис са социјалистима него уједињени десни центар, то неће бити инат Салвинију или Лиги, већ ће нанети штету Италији", додао је Салвини истичући да ће између Емаунела Макрона (Обнова Европе) и Марин Ле Пен (Национално окупљање), увек ће изабрати Лепенову.

Са своје стране, ЕПП у Бриселу је одбацила било какву сарадњу са крајњом десницом, као што је странка Марин Ле Пен, али је отворена за "здраве елементе" који ће подржати црвене линије ЕУ десног центра: про-ЕУ, за Украјину, владавину права.

image