Свет

Макрон би да оформи коалицију: Које земље су заинтересоване за слање инструктора у Украјину?

Слање инструктора у Украјину, како сматрају, логичан је наставак мисије Мисије ЕУ за обуку украјинских трупа
Макрон би да оформи коалицију: Које земље су заинтересоване за слање инструктора у Украјину?Getty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Француски председник Емануел Макрон жели да оформи европску коалицију за слање војних инструктора у Украјину, преноси "Монд".

"Слање француских и европских инструктора у Украјину могло би да буде решено у наредних неколико недеља или чак дана. Према нашим информацијама, француске власти желе да створе коалицију земаља које су спремне да обучавају војнике на територији Украјине", пише француски лист.

Како се наводи, постоји шанса да ће одлука о овоме бити саопштена током посете Владимира Зеленског Француској следеће недеље, када ће бити обележено и 80 година од савезничког искрцавања у Нормандији.

"Идеја је да се најпре пошаље неколико десетина специјалиста, како би се утврдиле потребе обуке. Затим би се послало неколико стотина војника, а разматра се и обучавање деминера, као и војника у новим моторизованим јединицама", преноси "Монд".

У ову коалицију ће можда ступити Литванија, што је раније наговестио и министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис, Естонија, Велика Британија и још неке европске државе.

"За многе земље ово је логичан наставак Мисије ЕУ за обуку украјинских трупа (ЕУМАМ), која је покренута у јесен 2022. ради обучавања украјинских војника у Европи, у којој учествују 24 земље ЕУ и Норвешка", пише француски лист.

У склопу ове мисије обучено је 52.000 украјинских војника и то за копнену борбу, уклањање мина, борбу против нуклеарних, радиолошких, биолошких и хемијских претњи, као и за одржавање опреме, а предвиђена је обука додатних 8.000 људи.

Према писању "Монда", велики део обуке коју обављају европске државе тренутно се спроводи у Пољској, Немачкој и Великој Британији, што захтева значајан логистички напор и више времена да украјински војници стигну на фронт.

Француски лист наводи и да се Кијев суочава са недостатком особља, због чега не жели да ротира војнике који се налазе на фронту.

image