Свет

Француски инструктори све ближи Украјини, Кијев: Припремамо документацију

Министарство одбране Украјине поручило је да са Француском и још неким земљама разговара о ангажовању њихових инструктора
Француски инструктори све ближи Украјини, Кијев: Припремамо документацијуGetty © NurPhoto / Contributor

Министарство одбране Украјине потврдило је да је почело да ради на документацији за ангажовање страних инструктора, како убудуће не би губило време на "бирократска питања".

МО Украјине је, такође, потврдило да су у току преговори о ангажовању страних инструктора. 

Вест је уследила након јучерашње изјаве главнокомандујућег Оружаних снага Украјине генерала Александра Сирског да је већ "потписао документе који ће првим француским инструкторима омогућити да посете (украјинске) центре за обуку и да се упознају са њиховом инфраструктуром и особљем". 

Слична потврда, подсетимо, претходно је стигла и из Француске, када су њихови медији пренели да француско Министарство одбране разрађује планове о слању свог војног особља у Украјину. 

"Почевши од фебруара 2024, Украјина је исказала заинтересованост за долазак страних инструктора. До данас још увек разговарамо са Француском и другим земљама о овом питању. Министарство одбране је заједно са Генералштабом отпочело интерни рад на релевантним документима по овом питању, како не би губили време на усаглашавање бирократских питања приликом доношења одговарајуће одлуке", наводи се у поруци МО Украјине на Телеграму.

image