Свет

Норвешки премијер: Пет разлога зашто смо признали Палестину

Само решење са две државе може да обезбеди сигурност, просперитет и наду за народ и Израела и Палестине
Норвешки премијер: Пет разлога зашто смо признали ПалестинуGetty © picture alliance / Contributor

Норвешка је ове недеље признала државу Палестину, подвлачећи да Палестинци имају фундаменталноо право на самоопредељење и да и Израелци и Палестинци имају право да живе у миру и безбедности у својим државама.

У ауторском тексту за "Политико", норвешки премијер Јонас Гар Стјоре објаснио је разлоге зашто је његова влада признала Палестину.

"Норвешка је доследна у свом уверењу да неће бити мира на Блиском истоку без решења са две државе. И не може бити решења две државе без палестинске државе. Другим речима, палестинска држава је предуслов за постизање трајног мира на Блиском истоку", навео је он.

Стјоре је навео да је његово "чврсто мишљење" да признање Палестине као државе може помоћи у јачању умерених снага на палестинској страни.

"То може помоћи онима који раде мирно да постигну решење две државе – држава која функционише у складу са међународним правом, укључујући Повељу УН и релевантне резолуције УН. То такође може помоћи у јачању умерених снага на израелској страни", навео је он.

Алтернатива томе је, упозорава, оно што видимо данас – да они који промовишу насиље и несигурност доминирају дневним редом, не доносећи наду за будућност.

Стјоре је изнео пет разлога зашто је Норвешка признала Палестину.

Прво, рат у Гази који је у току јасно је показао да постизање мира и стабилности мора бити засновано на решавању палестинског питања.

Друго, све већи број земаља сада види потребу за јачањем међународног политичког гласа палестинског народа.

Треће, признавањем палестинске државе, ми сада подржавамо арапски мировни план чија су два главна аспекта успостављање палестинске државе и нормализација односа између арапских земаља и Израела.

Четврто, данас у Европи постоји повећана подршка палестинској држави и Норвешка није желела да буде искључена из тога.

Пето, формално признање Палестине као државе је природан корак у политици коју је Норвешка водила деценијама. Ово ће нам дати већу тежину у нашим напорима да подстакнемо друге земље да признају Палестину и улажу у једино решење које може донети трајни мир на Блиском истоку.

"Коначно, ретко смо били тако далеко од одрживог решења са две државе као данас. Истовремено, ретко је постојала шира политичка подршка овом приступу. У ономе што мора уследити, након прекида ватре у Гази, пуног приступа хуманитарној помоћи и безусловног ослобађања талаца, Палестинци морају имати право да уживају у интегритету државности", навео је он и закључио:"Признање Норвешке је допринос томе."

image