Свет

Бивши члан Пентагона: Русија има најбоље системе за електронско ратовање

Амерички експерт наводи да је импресиониран колико су се брзо јединице руске војске опремљене овим системима прилагодиле новом западном наоружању испорученом Украјини
Бивши члан Пентагона: Русија има најбоље системе за електронско ратовањеwww.globallookpress.com © MOD Russia/Twitter.com

Оружане снаге Руске Федерације опремљене су најефикаснијим системима за електронско ратовање на свету, сматра бивши члан америчког Министарства одбране и стручњак за електронско ратовање Дејвид Т. Пајн.

"Русија има најефикасније системе за електронско ратовање на свету - са највећим дометом и најјачим ометачима ГПС и радио фреквенција - од свих држава", изјавио је Пајн за часопис "Милитари воч".

Он наводи да је импресиониран колико су се брзо јединице руске војске опремљене овим системима прилагодиле новом западном наоружању испорученом Украјини.

Према његовим речима, 90 одсто вођених ракета и дронова америчке производње у оперативној употреби украјинске војске, укључујући и оне лансиране уз помоћ ХИМАРС-а, није у стању да погоди свој циљ, што је најбољи доказ ефикасности руских система за електронско ратовање.

Подсећања ради, западни медији су у више наврата писали о овој теми, па је тако "Вашингтон пост" пре неколико дана објавио текст у коме се наводи да је Русија учинила неефикасним готово све вођене пројектиле америчке производње.

Са друге стране, "Њујорк тајмс" је 24. маја пренео сведочење припадника 92. јуришне бригаде који су говорили о немогућности да користе сателитску комуникацију путем "Старлинка", управо због руских система за електронско ратовање.

image