Свет

Амерички пројектили немоћни наспрам руских система за електронско ратовање

Како преноси "Бизнис инсајдер", муниција која је у кратком року произведена и пребачена у Украјину, само је једно од средстава које је неславно прошло у реалним борбеним условима
Амерички пројектили немоћни наспрам руских система за електронско ратовање© Денис Абрамов (Denis Abramov)/CC-BY-4.0

Још једно прецизно вођено наоружање америчке производње није успело да се избори са руским системима за електронско ратовање, изјавио је званичник Пентагона Вилијам Лаплант.

Како преноси "Бизнис инсајдер", муниција која је у кратком року произведена и пребачена у Украјину, само је једно од средстава које је неславно прошло у реалним борбеним условима, наглашавајући све већи изазов супротстављања релативно јефтиним системима и тактикама за електронско ометање руске војске.

Лаплант је током панел дискусије у организацији "Центра за стратешке и међународне студије" саопштио да је у питању "ново" наоружање које се лансира са копна, настало модификовањем пројектила ваздух-земља, које је у кратком року дизајнирано, тестирано и испоручено Украјини.

"Када је то наоружање стигло у Украјину, није функционисало из више разлога", изјавио је Лаплант, додајући да је међу главним разлозима електромагнетно ометање и компликације настале приликом лансирања са копна.

Он је нагласио и да је Кијев изгубио интересовање за експерименталну верзију:

"Када људима који се боре за своје животе пошаљете нешто што једноставно не ради, они ће покушати три пута да га искористе, после чега ће га оставити по страни".

Иако амерички званичник није објаснио о ком се конкретно наоружању ради, претпоставља се да је у питању ГЛСДБ (Ground Launched Small Diameter Bomb), коју украјинска војска користи од Фебруара. Ради се о пројектилу врсте земља-земља, насталим комбиновањем "једреће" авио бомбе ГБУ-39 СДБ (Small Diameter Bomb) и ракете М26 коју користе лансери ХИМАРС и М270.

ГЛСДБ се производи од 2023. године, има домет од око 150 км, а за навођење користи ГПС и инерцијални систем навигације. Иако нема потврде да се заиста ради о ГЛСДБ, ово свакако не би био први пут да амерички системи не функционишу како треба због руског ометања.

Наиме, у ранијим периодима руске снаге су системима за електронско ратовање успевале да  ометају дејство ГМЛРС ракета лансираних из ХИМАРС-а, вођених артиљеријских пројектила "екскалибур", као и вођених авио бомби ЈДАМ, што су признали и званичници Пентагона.

Данијел Пат, стручњак из области одбране са Института Хадсон, у марту пред Конгресом изјавио да су "екскалибури" имали стопу погодака од 70 одсто када су први пут употребљени у Украјини, те да је након шест недеља стопа погодака пала на свега шест одсто, јер су "Руси прилагодили своје системе за електронско ратовање".

image