Свет

Проевропска влада Молдавије забранила три опозиционе телевизије

Само један дан након посете америчког државног секретара Ентонија Блинкена Кишињеву, власти ове земље су одузеле лиценцу телевизијским кућама због "финансирања из сумњивих извора"
Проевропска влада Молдавије забранила три опозиционе телевизијеwww.globallookpress.com © Sebastian Gollnow/dpa

Влада Молдавије забранила је три опозиционе телевизије, тачније одузела им је лиценце, због тога што су, како се наводи, "давале простор опозицији", саопштила је влада на свом сајту.

Наиме, оваква одлука донета је само један дан након што је Моладвију посетио амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је тој земљи обећао 135 милиона долара помоћи за енергетску безбедност и за сузбијање наводних "руских дезинформација" на путу ка ЕУ.

"Три аудиовизуелне компаније су остале без дозволе за емитовање због финансирања из сумњивих извора. Реч је о 'Телесистем ТВ ЛЛЦ' ('Прва у Молдавији', 'Аццент ТВ'), 'Архидок груп ЛЛЦ' ('Оризонт ТВ') и ДОО 'Телестар Медиа' ('Канал 2' и 'Канал 3')", наводи се.

Како је саопштио Кабинет министара, телевизијске куће су прекршиле обавезу Савета да дају потпуне податке пружањем информација и детаља само о једном банковном рачуну, "док су оне имале пет, односно осам других рачуна у различитим банкама".

Додали су да су на рачунима пронађене трансакције које потврђују повезаност телевизијских кућа са бившим лидером Демократске партије Молдавије Владимиром Плахотњуком и шефом опозиционог блока "Победа" Иланом Шором.

Прошлог маја, ЕУ је увела санкције четворици молдавских држављана и руском бизнисмену Игору Чајки. На листи су се нашли и Шор, заменик председника његове странке Марина Таубер и бивши заменик шефа Генералног полицијског комесаријата Георгиј Чавкалиук.

image