Свет

Брнабићева са шефом посматрачке мисије ОДИХР: Постигнут шири друштвени консензус о примени препорука

Председница Скупштине Србије је током састанка са Ламбертом Заниером такође истакла да је прихваћен захтев опозиције поводом измена Закона о јединственом бирачком списку
Брнабићева са шефом посматрачке мисије ОДИХР: Постигнут шири друштвени консензус о примени препорука© TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић разговарала је данас са шефом посматрачке Мисије ОДИХР-а Ламбертом Заниером о парламентарном дијалогу посланичких група током кога је, како је рекла, постигнут шири друштвени консензус о примени препорука те организације на унапређењу изборних услова.

Како је саопштено из парламента, Брнабићева је истакла да јој је драго што је успостављен парламентарни дијалог посланичких група, у оквиру којег је на самом почетку изражена сагласност свих страна и постигнут шири друштвени консензус о томе да би све препоруке ОДИХР-а за унапређење изборних услова из Финалног извештаја са посматрања парламентарних избора из децембра 2023. године, требало да буду испуњене.

Она је информисала амбасадора о захтевима које је изнела опозиција у оквиру дијалога.

Рекла је да је испуњен захтев опозиције за спајање свих локалних избора са београдским изборима, тако да су, након усвајања неопходних законских измена, за 2. јун расписани и локални избори у 89 градова, општина и градских општина у Републици Србији.

Такође, изјавила је да је прихваћен захтев опозиције поводом измена Закона о јединственом бирачком списку, иако се овим захтевом нарушавају изборна права бирача на које се овај захтев односи.

Поводом захтева опозиције око формирања комисије за континуирани надзор над бирачким списком, Брнабићева је рекла да је и то испуњено, те да је у оквиру Народне скупштине образована радна група која се бави унапређењем изборног процеса кроз разматрање свих препорука ОДИХР и свих коначних извештаја ОДИХР и других мишљења и предлога који имају за циљ унапређење изборног процеса и праксе.

Такође, истакла је да је опозиција одбила њен предлог да се формира и друга радна група за праћење јединственог бирачког списка, већ је имала изричит захтев да се кроз одговарајуће измене закона, образује комисија која ће се у складу са њиховим захтевима бавити свим оним питањима којима је требало да се бави радна група чије је образовање одбијено, и то је на крају прихваћено.

Брнабићева је назначила да су постигнути и други додатни договори и шири друштвени консензус о питањима значајним за одржавање предстојећих локалних избора и рекла да она остаје апсолутно посвећена имплементацији препорука ОДИХР зарад унапређења изборног процеса и убудуће, као и даљег неговања политичког плурализма, флексибилности и дијалога.

Амбасадор Заниер је поздравио лично залагање Брнабићева на свему урађеном на унапређењу изборног процеса и истакао да је врло важно да се то настави у будућности како би се одржао континуитет, смањила поларизација и тензије у политичком дијалогу.

image