Србија и Балкан

ОДИХР: 18 дугорочних и 160 краткорочних посматрача на локалним изборима у Србији

Основни тим мисије чини 11 међународних експерата из девет држава чланица ОЕБС-а, а у његовом саставу су изборни, политички, правни и медијски аналитичари, рекао је шеф посматрачке мисије Ламберто Занијер
ОДИХР: 18 дугорочних и 160 краткорочних посматрача на локалним изборима у Србији© A. K./ATAImages

Представници Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) најавили су да ће предстојеће локалне изборе у Србији пратити 18 дугорочних посматрача њихове мисије који ће доћи 6. маја, као и 160 краткорочних посматрача који ће изборе пратити на сам дан избора 2. јуна.

Шеф посматрачке мисије ОДИХР-а амбасадор Ламберто Занијер рекао је на конференцији за новинаре да је мисија почела да ради и подсетио да су је позвале српске власти да би посматрала локалне изборе, како на нивоу Београда, тако и на нивоу општина.

"Наша мисија је почела јуче, ја сам лично стигао у недељу увече, а данас смо имали уводни састанак са представницима РИК-а, ГИК-а и МУП-а, како бисмо представили наш тим и објаснили активности ове мисије и открили смо средину која је отворена за дијалог и будућу сарадњу", рекао је Занијер.

Објаснио је да основни тим мисије чини 11 међународних експерата из девет држава чланица ОЕБС-а и да тим укључује изборне, политичке, правне и медијске аналитичаре.

"Основни тим ће имати седиште овде у Београду, где смо успоставили нашу привремену канцеларију наредних шест до седам недеља", рекао је Занијер.

Поред тога, како додаје, доћи ће 18 дугорочних посматрача, који ће стићи 6. маја у Србију и биће распоређени на девет локација широм Србије како би пратили изборни процес на локалном нивоу.

Занијер је навео да ће на сам дан избора тражити од ОЕБС-а да обезбеди 160 краткорочних посматрача, који ће посматрати спровођење гласања, бројање и сабирање гласова на бирачким местима у целој земљи.

Поред њих на терену ће бити и посматрачи Савета Европе, рекао је Занијер.

Навео је да ће ОДИХР пре, током и након дана избора посматрати административне припреме, регистрацију гласача и кандидата, активности и финансирање предизборне кампање, медијско окружење и покривеност избора, као и правни оквир и решавање спорова до којих може доћи током избора.

"У овом циљу ћемо одржати читав низ састанака, како на националном тако и на локалном нивоу са изборном администрацијом, политичким партијама, представницима цивилног друштва, представницима медија...", рекао је Занијер.

Напоменуо је да мисија укључује праћење медијске покривености саме кампање, како на квантитативном, тако и на квалитативном нивоу.

Најавио је да ће две недеље пре избора мисија издати међуизвештај, који ће покривати процес до те тачке, док ће дан након одржавања избора направити конференцију за штампу, на којој ће изаћи са прелиминарним налазима и закључцима.

Додао је да ће два до три месеца након изборног дана мисија објавити финални извештај, који ће вероватни садржати одређене препоруке које државни органи треба да узму у обзир.

image