Свет

Услови нису одговарајући: Москва, ипак, није позвана на прославу Дана Д

Са друге стране, Зеленски ће присуствовати обележавању савезничког искрцавања у Нормандију
Услови нису одговарајући: Москва, ипак, није позвана на прославу Дана ДGetty © Universal History Archive / Contributor

Русија ипак неће бити позвана на 80. годишњицу искрцавања у Нормандији (Дан Д), саопштио је кабинет француског председника.

"Услови нису одговарајући да (Русија) буде укључена, имајући у виду агресорски рат покренут 2022, који се само интензивирао последњих недеља", рекао је новинарима званичник Јелисејске палате.

Прошлог месеца, организатори прославе Дана Д рекли су да председник Владимир Путин неће бити позван, али да постоје планови да неки руски представници присуствују с обзиром на историјску улогу земље у Другом светском рату.

Званичници Уједињеног Краљевства, Сједињених Држава и још два савезника из Другог светског рата изразили су забринутост због тог потеза.

Путин је учествовао у комеморацијама за 60. годишњицу 2004. године, и поново 10 година касније за 70. годишњицу.

Присуство Русије у прошлости на обележавањима искрцавања објашњавало се значајем улоге Совјетског Савеза у борби против нациста и окончању Другог светског рата на Источном фронту, објашњава "Политико".

"Да будемо потпуно јасни, увек смо одавали почаст акцијама Црвене армије, њеном одлучујућем доприносу коначној победи против нацизма", саопштило је француско председништво, наглашавајући учешће војника из свих бивших совјетских нација, а не само из Русије. "То ћемо поново учинити 2024. године у склопу комеморација... путем гестова и као у оквиру програма церемоније обележавања Дана Д."

Владимир Зеленски ће, с друге стране, присуствовати комеморацији како би нагласио "како искрцавање резонује са праведном борбом коју украјински народ данас води".

image