Свет

Град Хаг одбио да именује улицу по Наваљном, у којој се налази руска амбасада

Хашке власти су скренуле пажњу на чињеницу да ће такве промене утицати не само на саму амбасаду Русије, већ и на све друге зграде у Улици Андриса Бикервега
Град Хаг одбио да именује улицу по Наваљном, у којој се налази руска амбасадаGetty © Rob Kints

Хашка општина одбила је да преименује улицу у којој се налази руска амбасада у част преминулог руског опозиционара Алексеја Наваљног.

Претходно је више од Више од 85 хиљада људи потписало петицију у којој се тражи да се промени назив улице, али су градске власти у одговору навеле да такав захтев не испуњава неопходне услове, пише холандски портал "НЛ тајмс".

У образложењу се наводи да је преименовање улица могуће само ако је апсолутно неопходно, на пример ради лакшег откривања или из безбедносних разлога, као и да се улице могу називати само по особама које су умрле пре најмање 10 година. Како се истиче у образложењу, други услов постоји зато што се живот неког појединца мора пажљиво проучити пре него што се било чему додели његово име.

Поред тога, хашке власти су скренуле пажњу на чињеницу да ће такве промене утицати не само на саму амбасаду Русије, већ и на све друге зграде у Улици Андриса Бикервега, пише "НЛ тајмс" и додаје да би то довело до финансијских трошкова и вероватно "приговора директно укључених страна", преноси портал.

image