Србија и Балкан

Србија против насиља критикује Вучићеву честитку Путину, разлог Украјина и Наваљни

Заменик председника опозиционе ССП Борко Стефановић је оценио да је "Вучић честитком упутио поруку да му не смета што су избори у Русији организовани у сенци рата у Украјини и мртвог критичара Кремља Алексеја Наваљног, који је умро у затвору на Артику 16. фебруара"
Србија против насиља критикује Вучићеву честитку Путину, разлог Украјина и Наваљни© R.Z./ATAImages

Поводом честитке коју је председник Србије упутио Владимиру Путину након што је победио на изборима за председника Русије, Борко Стефановић, заменик председника Странке слободе и правде (ССП) која је део коалиције "Србија против насиља" оценио је да Вучић "враћа дуг руском председнику".

Стефановић је, како пише "Слободна Европа", подсетио да је, уз премијера Мађарске Виктора Орбана и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, Путин такође честитао Вучићевој Српској напредној странци (СНС) победу на децембарским парламентарним изборима.

Вучић је 19. марта руском амбасадору у Београду Александру Боцан Харченку уручио писмо за Путина у коме му је честитао изборну победу. У том писму је, како је рекао, навео и ситуацију са којом се суочавају Срби на Косову, као и "значајне политичке изазове који се пред Србијом налазе", уз захвалност Русији на подршци коју пружа територијалном интегритету Србије.

Заменик председника опозиционе ССП Борко Стефановић је оценио да је "Вучић честитком упутио поруку да му не смета што су избори у Русији организовани у сенци рата у Украјини и мртвог критичара Кремља Алексеја Наваљног".

Такође је, према оцени Стефановића, председник Србије упутио и поруку да су за њега сасвим "прихватљиви прогон и хапшења политичких противника, новинара и свих који се усуде да критикују аутократски начин владања".

"Борба за фер и поштене изборе је не само право него и обавеза сваког човека који верује да заслужује да самостално одлучује о својој судбини и будућности", навео је Стефановић.

Подсетимо, Владимир Путин освојио је 87,28 одсто гласова на председничким изборима, саопштио је Централни изборни комитет након обрађених 100 одсто гласачких листића.

image