Свет

СБ УН одлучио да се политичка мисија УН у Ираку заврши 31. децембра 2025.

Резолуцијом изгласаном у петак продужава се мандат Мисије помоћи Уједињених нација у Ираку, познате као УНАМИ, до 31. децембра 2025. године, када ће сав њен рад бити окончан
СБ УН одлучио да се политичка мисија УН у Ираку заврши 31. децембра 2025.Getty © Anadolu / Contributor

Савет безбедности Уједињених нација једногласно је донео одлуку да се политичка мисија УН у Ираку успостављена 2003. године, после инвазије предвођене САД-ом, када је свргнут бивши председник Садам Хусеин, заврши до 31. децембра 2025. године.

Ирачка влада је у писму од 8. маја затражила од СБ да мисија буде завршена до краја 2025. године, преноси АП.

Резолуцијом изгласаном у петак продужава се мандат Мисије помоћи Уједињених нација у Ираку, познате као УНАМИ, до 31. децембра 2025. године, када ће сав њен рад бити окончан.

Мисија је успостављена са циљем да координише постконфликтним хуманитарним активностима и реконструкцијом, као и да помогне успостављање репрезентативне владе у земљи.

У резолуцији коју су предложиле САД тражи се од генералног секретара УН Антонија Гутереша да до 31. децембра ове године припреми план за прелазни период и затварање мисије у консултацијама са ирачком владом тако да УНАМИ може да почне да пребацује своје задатке и повлачи особље и имовину.

Савет безбедности саопштио је да подржава ирачке напоре ка стабилизацији, укључујући борбу против терористичке организације Исламска држава, екстремиста Ал Каиде и њихових придружених група.

Одлука Савета безбедности донета је у тренутку када Ирак такође тражи да се укине војна коалиција формирана за борбу против припадника Исламске државе у тој земљи.

Око 2.500 америчких војника распоређено је у Ираку, углавном у војним објектима у Багдаду и на северу земље.

Ирачки премијер Мохамед Шија ал-Судани сматра да су ирачке безбедносне снаге способне да се изборе са преосталим ћелијама Исламске државе у земљи и да више није потребно присуство коалиције, наводи америчка агенција.

image