Свет

УАЕ отказали гостопримство америчким авионима: САД нашле нову базу да гађају Ирак и Јемен

Сједињене Државе такође разматрају могућност удара на циљеве на Блиском истоку из Џибутија у источној Африци, пише "Волстрит џорнал"
УАЕ отказали гостопримство америчким авионима: САД нашле нову базу да гађају Ирак и Јемен© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Сједињене Државе пребацују борбене авионе и беспилотне летелице у Катар након што су Уједињени Арапски Емирати укинули дозволу америчким авионима да из те земље гађају циљеве у Јемену и Ираку, пише "Волстрит џорнал , позивајући се на америчке званичнике.

"У фебруару су Уједињени Арапски Емирати обавестили Сједињене Државе да више неће дозволити америчким војним авионима и беспилотним летелицама стационираним у ваздухопловној бази Ел Дафра у Абу Дабију да изводе ударе у Јемену и Ираку ваздухопловну базу Ел-Удеид у Катару", пише публикација.

Напомиње се да су Емирати донели ову одлуку из страха да не буду подвргнути узвратним ударима Јемена или Ирака због помоћи америчкој војсци. Званичник из Уједињених Арапских Емирата потврдио је издању да су ограничења за борбене летове усвојена на основу питања "самоодбране".

Такође, према његовим речима, одлука је донета и због тога што САД "не журе да предузму мере за заштиту УАЕ" после напада на њихову територију 2022. године.

Поред тога, издање преноси, позивајући се на обавештајне извор, да су се последњих дана САД и Катар договорили да пребаце борбене авионе, извиђачке авионе и дронове у ваздушну базу Ел-Удеид.

Према писању "Волстрит џорнала", позивајући се на америчке званичнике, Сједињене Државе такође разматрају могућност удара на циљеве на Блиском истоку из Џибутија у источној Африци.

САД и Велика Британија од средине јануара гађају положаје Ансар Алаха (Хути) у Јемену, под изговором претње на слободу пловидбе у Црвеном мору.

Мохамед Али Ел Хути, члан Врховног политичког савета Ансар Алаха, назвао је нападе терористичким варварством и намерном и неоправданом агресијом.

image