Свет

Нема ко да ради: Незапослене Британце обучавају за "мигрантске послове"

У Британији је на снази криза незапослености, а број оних који су класификовани као "економски неактивни", што значи да нити имају посао нити га траже, нарастао је на 9,25 милиона након пандемије
Нема ко да ради: Незапослене Британце обучавају за "мигрантске послове"© Carl Court/Getty Images

Незапослени Британци ће бити обучени да раде послове које иначе обављају радници из иностранства како би смањили миграциони биланс и незапосленост у земљи, рекла је министарка унутрашњих послова у сенци Ивет Купер док је представљала планове лабуриста када је у питању ослањање Британије на радну снагу из иностранства.

Купер је рекла за "Телеграф" да ће бити покренута нова међувладина акција која има за циљ обуку незапослених за рад у секторима попут неге, грађевинарства и инжењеринга, а који се тренутно у великој мери ослањају на мигранте.

Она је рекла да тренутни систем, који предузећима обезбеђује субвенције за запошљавање страних радника и тако "у основи подстиче" послодавце да запошљавају људе из иностранства, а не да унапређују домаћу радну снагу.

Смањење миграције је кључно питање и за лабуристе и за конзервативце, при чему су обе странке обећале да ће смањити разлику између броја досељених и броја одсељених грађана након што је достигао рекордних 745.000 у децембру 2022, што је скоро три пута више од просека пре Брегзита.

"НЕТО миграција се утростручила под конзервативцима током последњих пет година. Канцеларија за националну статистику је била јасна да су миграције због посла највећи узрок раста нето миграције. Верујемо да се НЕТО миграција мора смањити", подвукла је Купер.

Процењује се да је она износила износила привремених 672.000 до јуна 2023., што је скоро три пута више од просека пре Брегзита када је износила од 200.000 до 250.000 годишње.

Према предлозима лабуриста, ојачаће се и улога Саветодавног комитета за миграције који саветује Министарство унутрашњих послова о томе која занимања су дефицитарна и даје препоруке о томе које врсте виза за стране раднике треба да се издају.

Комитет ће радити са националним телима за вештине, као и са Саветом за индустријску стратегију, користећи своје истраживање да би такође дао препоруке о томе који су нови курсеви обуке потребни како би се повећао број британских радника у одређеним делатностима.

Иначе, у Британији је на снази криза незапослености, а број оних који су класификовани као "економски неактивни", што значи да нити имају посао нити га траже, нарастао је на 9,25 милиона након пандемије.

image